Garo Paylan’a yönelik şiddete tepki

ABD Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA) Genel Direktörü Aram Hamparian, 3 Mayıs’ta ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass’e bir dilekçe gönderdi. Hamparian’ın imzası bulunan dilekçenin konusu, Meclis’teki dokunulmazlıklar tartışması sırasında fizikî şiddete maruz kalan HDP Milletvekili Garo Paylan.

Vartan Estukyan
estukyan@gmail.com

Varduhi Balian
vardbalian@gmail.com

ANCA Direktörü, kaleme aldığı mektubunda Bass’e Paylan’ın can güvenliği tehlikesi olduğunu belirterek konu hakkında ABD’den yardım istedi. Hamparian’ın yazdığı dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Büyükelçi Bass,

Size, ABD’nin TBMM’nin seçilmiş bir üyesi olan Garo Paylan’ın güvenliği için duyduğu endişeyi kamuoyuna duyurmanızı teşvik etmek için yazıyorum. Bildiğiniz gibi kendisi, son zamanlarda demokrasi, hoşgörü ve insan hakları meselelerine dair görüşlerini özgürce ifade ettiği için hem tehditlerin hem de fiziksel şiddetin hedefi haline geldi. ABD Büyükelçisi Ross Wilson’ın görevde olduğu dönemde Hrant Dink, açıkça politik olan bir kovuşturma, resmî devlet işkencesi ve Ermeni Soykırımı’na dair dürüst söylemleri yüzünden kendisine yöneltilen acımasız düşmanlığın neticesinde öldürüldü. Bu soğukkanlı cinayetten önce, Armenian National Committee of America (ANCA) ABD’yi Dink’in güvenliğinden duyduğu endişeyi kamuoyuna duyurmaya çağırmıştı. Fakat ne yazık ki bu, gerçekleşmedi. Onu savunmak için kamuoyuna açık şekilde dillendiren sözler, ölümünden sonra ona dizilen methiyelerden ibaretti. Bu trajik deneyimin ışığında, yönetimimizin Garo Paylan’ın güvenliğinden duyduğu endişeyi acilen ve açıkça ifade etmesinin zamanıdır. Ayrıca, sırf insan hakları, hoşgörü, çeşitlilik ve soykırım gibi meseleler hakkında dürüst ve açık bir biçimde konuştuğu için bu cesur insana karşı düşmanlığı körükleyen -Türk hükümeti içinde veya dışında olan- kişiler de lanetlenmelidir. Bu konuyu sizinle daha derinlemesine görüşme fırsatını memnuniyetle karşılarız. Bu konudaki kamuya açık görüşlerinizi de sabırsızlıkla bekliyoruz.”

ABD Dışişleri: ‘Şiddet kaygı verici’

ABD Dışişleri Başkanlığı temsilcisi Mark Toner de, bakanlığın düzenlediği basın toplantısında Garo Paylan’a karşı uygulanan şiddete ilişkin bir soruyu cevapladı.

ANCA tarafından Paylan’a yönelik şiddeti kınama ve koruma çağrısı yapıldığını hatırlatan bir gazeteci, konuyla ilgili Toner’ın bilgisi olup olmadığını sordu. Toner ise soruya ilişkin, “Olaya dair pek fazla bilgiye sahip değilim ancak bir siyasi parti üyesinin şiddete maruz kalması doğal olarak bizim için de her zaman kaygı vericidir” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’dan destek yürüyüşü

11 Mayıs’ta Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan’ı destekleyen yürüyüş gerçekleşti. Onlarca Ermenistan vatandaşı Yerevan Birleşmiş Milletler ofisine TBMM’de Garo’ya karşı yapılan linç girişiminin dikkate alınmasını talep eden mektup iletti.

11 Mayıs’ta saat 11.30’da Yerevan’ın Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan protestocular BM ofisine doğru yürüdü. Onlarca kişi ellerinde Ermenice, İngilizce ve Türkçe “Ben Garo” yazılarıyla BM binasına doğru harekete geçti. Yürüyüşe katılanlar “Hepimiz Garo’yuz”, “Biz Ermeniler, seninle gurur duyuyor ve seni seviyoruz, Garo Paylan” pankartları tutuyordu.

BM’den beklenti yüksek değil

Etkinliğin organizatörlerinden Mark Hovhannisyan yürüyüş öncesi News.am’e konuştu: “Özellikle sosyal medyada Garo Paylan’a Hrant Dink’e yapılanlarının aynısının yapılması gerektiğine dair söylemler dolaşıyordu. Tabii farklı bir şey beklenmezdi.” BM’den beklentilerine dair Hovhannisyan şunları söyledi: “Bu ve benzer kurumlardan büyük beklentilerimiz yok. Çoğu zaman sessizliği koruyorlar. Fakat bu bizi ilgilendirmiyor, bu konuları konuşmalıyız ve Garo Paylan’ın yanında olmalıyız.”

Protesto gösterisine katılanlar BM’den azınlıklara karşı Türkiye’nin ayrımcı yaklaşımını kınamasını ve Garo Paylan’la ilgili olayı incelemek için farklı ülkelerin temsilcilerinden oluşan komitenin yaratılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Protestocuların hazırladığı mektubu almaya BM güvenlik görevlisi geldi. Bu durumdan rahatsızlık duyan protestocuların mektubunu almaya bu sefer de güvenlik müdürü geldi. Göstericiler mektubu ona vermeyi kabul etti.

Gazetecilere konuşan Mark Hovhannisyan, güvenlik görevlisinin mektubu almaya gelmesinden rahatsız olduklarını aktardı: “Bizi görmezden geliyorlar. İlgili birimden kimseyi mektubumuzu almaya göndermediler. Mektubumuzu etik kurallarına aykırı bir şekilde aldılar, böylece bize karşı tutumlarını sergilemiş oldular.” 

İstanbul’da basın toplantısı

DurDe platformu da 13 Mayıs Cuma günü “Vekillere dokunmayın/Irkçılığa hayır” başlığıyla bir basın toplantısı düzenleyecek. DurDe açıklamasında “Meclis Anayasa Komisyonu’nda HDP’li vekillere yönelik saldırganlığı şaşkınlıkla, kızgınlıkla izledik. AKP milletvekilleri HDP üyesi vekillere hırsla, tam bir linç duygusuyla, öfkeyle saldırıyordu. Kadın, Kürt ve Ermeni vekiller bu saldırının hedefi oldu.Özellikle İstanbul vekili Garo Paylan’a yönelik saldırganlığın, Garo Paylan’ın hedef gösterilmesinin ırkçı bir tarihi arka planın ürünü olduğu çok açık.” ifadesine yer verildi. Basın toplantısı Taksim Hill Oteli’nde saat 11.00’de gerçekleştirilecek.

Kategoriler

Güncel Gündem