Eurovision’da Karabağ tartışması

Eurovision Şarkı Yarışması'nın yarı finallerinde, performanslardan sonra başlayan oylama sırasında Ermenistan'ı temsil eden İveta Mukuchyan’ın Karabağ bayrağı taşıması tartışma yarattı. Mukuchyan konuyla ilgili soruları “Sınırlarda barış olsun istiyorum” sözleriyle yanıtladı.

İsveç’in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Eurovision şarkı yarışmasında 14 Mayıs’taki finale kalmak için 18 ülkeden şarkıcılar ve gruplar 10 Nisan salı akşamı sahneye çıktı. Oylama sonucu Azerbaycan, Rusya, Hollanda, Macaristan Hırvatistan, Avusturya, Ermenistan, G.Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti ve Malta finale çıkmaya hak kazandı. Performanslardan sonra başlayan oylama sırasında Ermenistan'ı temsil eden İveta Mukuchyan’ın Karabağ bayrağı taşıması ise tartışma yarattı. Mukuchyan konuyla ilgili soruları “Sınırlarda barış olsun istiyorum” sözleriyle yanıtladı. 

10 Mayıs'ta Stockholm Globe Arena'da “Eurovision” şarkı yarışmasının yarı finali gerçekleşti. 18 ülkenin temsilcileri şarkılarını söyledi. Ardından gerçekleşen oylama ile finale girecek olan isimler belirlendi. 

Ermenistan'ı temsil eden İveta Mukuchyan da “Eurovision”un finaline girmek için yarışanlar arasındaydı. “Love Wave” şarkısı ile yarışmaya katılan İveta, performanslardan sonra gerçekleşen oylamada aldığı oylarla 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan yarışmanın finaline kaldı. 

Oylama sırasında İveta Mukuchyan Karabağ bayrağını tutuyordu. Karabağ-Azerbaycan sınırında haftalardır süren çatışmalardan sonra yaşanan bu olay hayli dikkat çekti.  Oylamanın ardından gerçekleşen basın toplantısında İsveç basınından “Aftonbladet” muhabiri İveta'ya neden Karabağ bayrağı tuttuğuna dair bir soru yöneltti. Soruyu cevaplayan İveta Mukuchyan, böyle bir soruyu beklediğini belirtip barış istediğini dile getirdi: “Benim ülkemi, kalbimi, düşüncelerimi ve duygularımı temsil ettiğimi unutmamalıyız. Bizleri 150 milyon seyirci izliyor, fakat düşüncelerim vatanımla ilgili. Benim barış istediğimi, Ermenistan'ın barış istediğini yaymak istedim. Sınırlarda barış olsun istiyorum. Bu şarkıyı da bu nedenle yazdım. Aşk dalgaları (Love waves) yaymak istiyorum. Şu an hissettiğim bu.”

İveta Mukuchyan enternasyonal bir insan olduğunu ve sadece barış istediğini vurgulayıp sözüne şu şekilde devam etti: “Almanya'da yaşıyorum, Ermeniyim. Çok enternasyonal biri olarak büyüdüm. Tek istediğim şey barış. Bu yüzden Karabağ bayrağını yükselttim, insanların dikkatini bu mevzuya çekmek istedim.”

Basın toplantısı sırasında Azerbaycan'ı temsil eden şarkıcı Sarma Rahimli'ye soru sormak için mikrofonu Azerbaycan'dan bir gazeteci aldı. İveta'yı eleştiren Azerbaycanlı gazeteci Azerbaycan'ın uluslararası kabul görmüş toprak parçasının bayrağını yükseltmenin uluslararası hukuk normları ve ilkelerine tamamen aykırı olduğunu ve Eurovision komitesinin bu konu ile ilgili ciddi önlemler alacağını umduğunu dile getirdi. Azerbaycanlı gazeteci bu sözlerinin ardından herhangi bir soru sormadı. Sunucu şarkıcı Sarma Rahimli'nin konuyla ilgili görüşünü sordu. Azerbaycan'ı temsil eden Rahimli: ''Eurovision şarkı yarışmasıdır ve müzikle ilgilidir'' dedi. 

Bu arada Eurovision Şarkı Yarışması yetkilileri, Ermenistan adına yarışmaya katılan Ivena Mukuchyan'ı, Salı günkü eleme turunda Karabağ bayrağı açtığı için kınadı. Yarışmada kural olarak siyasi mesajlara katiyen izin verilmediği belirten Avrupa Yayıncılar Birliği, Mukuchyan'ın bu hareketini 'ciddi bir kural ihlali' olarak değerlendirdi.



Yazar Hakkında