Karagözyan Vakfı avukatı: Gerekirse AİHM’e gideriz

Karagözyan Vakfı’na ait Hıdivyal Palas’taki Armada Restoran ve Lebon Pastanesi için açılan tahliye davasında, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, ‘tahliye edilemez’ kararı verdi.

2012’de yürürlüğe giren ve 1 Temmuz 2014’te uygulamaya konan yeni Borçlar Kanunu’na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebiliyor. Kanun uyarınca, mal sahibi, kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep ediyor. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açabiliyor. Karagözyan Vakfı, 25 yıllık Armada Restoran’ı ve 30 yıllık Lebon Pastanesi’ni bu kanun çerçevesinde tahliye etmek istedi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, iki dükkân için de birer ay arayla karar vererek kira yenileme sözleşmesi tarihini esas aldı ve tahliye kararını kabul etmedi.

Karagözyan Vakfı’nın avukatı Setrak Davuthan, Yargıtay’ın kararını Agos’a değerlendirdi. Dava sürecinin devam etiğini hatırlatan Davuthan, davayı tekrar görecek olan yerel mahkemenin önünde iki seçenek olduğunu vurguladı: “Mahkeme ya Yargıtay’ın kararına saygı gösterip davanın reddine karar verecek, ya da kendi kararında ısrarcı olacak. Ben, mahkemenin, Yargıtay’ın kararına uyup kararı bozacağını düşünüyorum.”

İç hukuk yolları tükenene kadar

Avukat Davuthan, dava sürecinde tüm iç hukuk yollarını deneyeceklerini belirtti: “İç hukuk yolları tükenince Anayasa Mahkemesi’ne bireysel dava açabiliyorsunuz. Ben bu durumun mülkiyet hakkının ihlali olduğunu düşünüyorum. Ancak eğer karar bozulursa, iç hukukun tüm yollarına başvuracağız. İstediğimiz netice elde edilemezse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideriz. Tabii, bu konuda son kararı verecek olanlar Karagözyan Vakfı Yönetim Kurulu üyeleridir.”

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.