Dokunulmazlık görüşmelerinde ilk tur başlıyor

Meclis'te fezlekesi bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan, komisyon görüşmeleri sırasında vekiller arasında kavgalara neden olan Anayasa değişikliği teklifi bugün Meclis genel kurulu gündemine geliyor.

Hakkında fezleke hazırlanan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin birinci tur görüşmeleri bugün TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak. 

Genel Kurul, bugün 15.00'de, cuma günü ise saat 10.00'da toplanacak.

Anayasa’da Milletvekili Dokunulmazlığını düzenleyen 83. Madde’nin değişmesi için AKP’nin verdiği değişiklik teklifi 2 Mayıs günü uzun tartışmalar ve kavgaların ardından geçmişti.

Genel Kurul’da görüşme öncesi milletvekilleri hakkında hazırlanıp Meclis’e ulaşan dosya sayısı sürekli arttı. Dün Meclis’e gelen 16 dosya ile sayı toplamda 667 dosyaya ulaştı

16 yeni dosya

Dün gelen 16 dosya arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın dosyaları da bulunuyor.

En fazla dosya 405 ile HDP’ye ait. Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu pek çok HDP’li milletvekili için dosyalar Meclis’e gelmiş durumda.HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor.

AKP: Firesiz geleceğiz

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan Genel Kurul öncesi yaptığı açıklamada, “AK Parti, 316 vekiliyle beraber firesiz, Başbakanından vekiline, genel başkan yardımcısından, MKYK üyesine kadar oylamaya eksiksiz olarak katılacak” dedi.

HDP de katılacak

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına hayır oyu vereceklerini açıklayan HDP de Meclis görüşmelerine katılacak 

Anayasa’da geçici olsa da bir maddede değişiklik yapılabilmesi için iki ayrı oturumda iki ayrı oylama yapılması gerekiyor. Bu iki oylamanın birbirine etkisi bulunmuyor.

Bugün ilk oylama gerçekleşirse, bir sonraki oylamanın da 20 Mayıs Cuma günü gerçekleşmesi planlanıyor.

Birinci ve ikinci tur oylamalar arasında en az 48 saat olması gerekiyor.

AKP'nin 316 vekili Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmesi için yeterli değil. CHP ve MHP'den de teklife destek gelmesi gerekiyor.

Anayasa değişiklik teklifi iki turda karara bağlanıyor

İlk tur oylamada salt çoğunluğun, yani oturuma katılanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli olacak. Ancak bu teklifin kabul edildiği anlamına gelmiyor.Nihai sonuç ikinci turda yapılacak olan oylamada belli olacak.

367 oya referandum yok 

Buna göre, değişikliğin referanduma gidilmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekli.

Değişiklik önerisinin referanduma gitmesi için ise en az 330 oy çıkması gerekiyor.

TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor. 

AP vekillerinden 'dokunulmazlık' çağrısı

Değişiklik teklifi meclis gündemine gelmeden önce Avrupa Parlamentosu üyesi 61 vekil, oylamaya katılacak TBMM milletvekillerine yönelik bir çağrı yayımladı. 

61 milletvekili, TBMM’deki milletvekillerine mektup göndererek, dokunulmazlık oylamasında “Hayır” oyu kullanmalarını istedi.

“Muhalefeti susturmak sorunlarla başa çıkmanın yolu değildir” başlığı ile yapılan çağrı metinde şu görüşlere yer verildi: 

“HDP’yi hedefliyor”

“Biz, aşağıda imzası bulunan Avrupa Parlamentosu üyeleri, 550 milletvekilinden 129’unun dokunulmazlığını kaldıracak olan Anayasa değişiklik önergesinden son derece kaygılıyız. Kamuoyunda hükümet temsilcileri tarafından sunulduğu biçimiyle, bu değişiklik önergesi açıkça 59 milletvekilinden 49’unun etkileneceği Halkların Demokratik Partisi'ni hedefliyor.

“Muhalefet, demokrasilerin vazgeçilmez bir parçası ve Avrupa Birliği’nin temel bir değeridir. Demokratik yollarla seçilmiş milletvekillerini susturmak parlamentonun engellenmesidir ve demokratik ilkelere aykırıdır. Demokratik yollarla seçilmiş milletvekillerini dışlamak Kürt sorununu ele almanın bir yöntemi değildir 

“Aksine eğer bu önerge geçerse, Türkiye’nin Kürt bölgesinde (Güneydoğu) zaten yoğun olan çatışma daha da alevlenecektir. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine, Türkiye’yi AB yolundan uzaklaştıracak bu önergeyi desteklememek üzere acil olarak çağrıda bulunuyoruz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında