Surp Pırgiç’ten yaşlılara Hampartsum hediyesi

Surp Pırgiç Hastanesi kompleksi içinde yer alan, atıl durumda bulunan ve depo olarak kullanılan bir bina kapsamlı bir yenilemenin ardından, Vırtanes Saatçi Yaşlı Bakımevi olarak hizmete açıldı.

Surp Pırgiç Hastanesi’nin geleneksel isim günü, Hampartsum yortusunda kutlandı. 5 Mayıs Perşembe günü düzenlenen Hampartsum yemeğinde Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, önemli açıklamalar yaptı. Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahag Maşalyan ve Patrikhane’ye bağlı ruhanilerin yanı sıra, toplumun önde gelen hayırseverleri, vakıf başkanları ve davetlilerden oluşan kalabalık bir topluluk yemeğe katıldı. 

Surp Pırgiç Hastanesi’nin bahçesinde her yıl sofraların kurulduğu alana geçilmeden önce konuklar önemli bir açılışa şahitlik etti. Daha önce depo alanı olarak kullanılan ve atıl durumda olan hastane kompleksi içindeki bir bina kapsamlı bir yenilemenin ardından, Vırtanes Saatçi Yaşlı Bakımevi olarak hizmete açıldı. Açılış sırasında konuşan Şirinoğlu, “Annelerimizin, dedelerimizin yatmayacağı bir yerde yaşlılarımızın bakılmasına gönlümüz razı olamazdı. Hintliyan servisindeki yaşlılarımızı bugünden sonra, hizmete açılan yeni bölümümüze taşıyacağız. Artık yakınlarımızın en iyi koşullarda bakılacağı bir evimiz var. İkinci Başkanımız Herman Baliyan’ın burada çok büyük emeği var. Mimarlarımız Birol ve Necibe Darcan çok güzel bir esere imza attılar. Emeği geçen herkese ve yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

80 yataklı servis

Geçtiğimiz aylarda radyoloji servisini yenileyerek son teknoloji ürünü tanı araçlarının hastaneye kazandırılmasıyla, Surp Pırgiç Hastanesi Türkiye’deki sayılı hastaneler arasına girmişti. Kazandırılan son bölüm de önemli bir yenilik özelliği taşıyor. 80 yataklı bölümde, 1 ila 4 kişilik odalarda yaşlı hastaların bakımı için tüm ayrıntılar düşünülmüş. Hayırsever Vırtanes Saatçi’nin bağışlarıyla düzenlenen yeni bina ve Bilek Huzurevi arasında kalan alanda ise bakımı yapılan hastaların kullanması için bahçe alanı düzenleniyor. Şirinoğlu, yemekteki konuşmasında boşalan Hintliyan Bölümü’nün yenilerek hastaneyle bağlantılı 40 yataklı tedavi merkezi olacağını kaydetti. Vakıf Başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönergelerine göre yatak sayısı 50’den az olan hastanelerin sigorta anlaşmalarının kaldırılacağına dair duyumlar aldık. Bu nedenle 200 yatak sayısına erişmek için çalışmalarımıza hız verdik. Şu anda huzur evlerimizde 251 yatağımız var. Yatarak tedavi bölümünde 86 olan sayıya 65 yeni ilave ile 151’e ulaşacağız. Kapalı akliye bölümümüzle birlikte 240 yatak kapasitesine ulaşacağız.”

Yoksullara ev

Moda’da devam eden inşaatın sonlanmak üzere olduğunu ve Ümraniye’deki 14 dairelik bina için temelin atıldığını kaydeden Şirinoğlu, hastanenin toplam nakit varlığını 59 milyon TL olarak açıkladı. Bu gelirin %12’lik bölümünün hastane iştirakinden geldiğini söyleyen Şirinoğlu, kalan kısmın hastanenin mülklerinden elde edildiğini vurguladı. Karşı yakadaki arsa için Herman Baliyan’ın yoğun çaba sarf ettiğini ve bu çabaların olumlu sonuçlanacağından emin söyleyen Şirinoğlu önemli bir projeyi de açıkladı: “Buranın da sonuçlanmasıyla birlikte, TOKİ’den veya başka uygun bir projeden yaklaşık 130 daire almayı planlıyoruz. Tek olanlar için stüdyo daire, aileler için 2+1 daire şeklinde olmasına yönelik planlarımız var. Bu dairelere; Kumkapı, Dolapdere, Kasımpaşa, Çekmece ve Samatya’da hiç de insani olmayan şartlarda yaşayan yoksullarımızı yerleştireceğiz. Hastalar için doktor, hemşire ve ambulans bulundurup acil durumlarda hastaneye intikallerini sağlayacağız.”

‘Cemaatin B planı yok’

Şirinoğlu bu açıklamanın ardından ilginç bir teklifi daha gündeme getirdi: “Vakıflarımızın tüm varlıkları cemaatimize aittir. Organize olduğumuz zaman her şeyi başarabiliriz. Fakat bugün o kadar bölünmüş haldeyiz ki neredeyse yüzerli gruplara indirgendik. Bu kadar varlıktan “Okullara ne kadar veriyorsun?” diye soranlarınız olacak. Okullarımızın doğru bir yapıya sahip olmadığını düşünüyorum. Az öğrencili okullarımızın birleşmesi gerekiyor. Gelin 4 bin öğrencilik bir kampüs inşa edelim, tüm masrafları hastane karşılasın. Tüm vakıflar varlıklarını ortak havuza koyacak mı? Hayırseverler olarak çoğumuz yaşlanıyoruz, bazılarımızın da işleri bozuluyor. Hayırseverlerin desteği olmaması durumunda cemaatimizin B Planı var mı? Hastanenin B planı da, var C planı da. Cemaatimizin B planı yapması lazım. Devletten 8 buçuk milyon TL aldık, önümüzdeki yıl bu yardım yapılmayacak dediklerinde okullarımızın hali ne olur, bunları düşünen var mı?” 

Ateşyan: 200 bin TL’ye seçimleri kilitlediler

Hampartsum yemeğinin kapanış konuşmasını yapan Başepiskopos Ateşyan da Bedros Şirinoğlu yönetimindeki 15 yıllık dönemin, hastane yönetimlerindeki en parlak dönem olduğunu ifade etti. Ateşyan konuşmasında yapılamayan vakıf seçimleri hakkında ilginç bir iddiayı dile getirdi: Elimde bir kanıt yok, bu doğrudan bana söylenmiş bir şey. Söyleyen, çok önemli bir pozisyondaki kişi ve ismini burada açıklamam mümkün değil. Vakıf seçimleri konusunda: Biliyor musun? Bir vakıf, seçimlerin geciktirilmesi için 200 bin TL vermiş. Bu vakfın hangi vakıf olduğunu bana da söylemediler, ancak bunu bana merkezden söylediler dedi. Bu gecikme kimin işine yarar? Tabii ki aynı koltukta elli yıl oturmak isteyenlere yarar. Bu cemaatin artık yeni bir kana ihtiyacı var. Bu şekilde devam edebilmemizin imkânı yok.


Kategoriler

Toplum Vakıflar Sağlık



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.