Merkel: Dokunulmazlıkların kaldırılması endişe verici

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi yaptığı açıklamada Türkiye’de dokunulmazlıkların kaldırılmasının ağır sonuçları olabileceğini söyledi. Erdoğan-Merkel görüşmesinde mülteci anlaşması, dokunulmazlıklarının kaldırılması, basın özgürlüğü, 2 Haziran’da Alman Federal Meclisi’nde oylanacak ‘Ermeni Soykırımı‘ taslağının gündeme gelmesi bekleniyor.

Bugün İstanbul’da başlayan BM Dünya İnsani Zirvesi'nde katılmak üzere Türkiye’ye gelen Angela Merkel, öğleden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Alman kamuoyunda Merkel’in görüşmede, Türkiye’nin politikalarında eleştiri konusu olan noktaları açıkça dile getirmesi beklentisi hakim. Merkel, pazar günü yayımlanan Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a (FAS) verdiği demeçte, Erdoğan ile görüşmesinde önemli tüm konuların gündeme geleceğini vurguladı. Türkiye’deki iç politik gelişmelerden endişe duyduğunu belirten Merkel, buna rağmen AB ile Türkiye arasında sığınmacılar konusunda varılan mutabakatın hayata geçirilmesi için çaba gösterileceğini kaydetti.

Eleştirilere yanıt verdi

FAS'a verdiği demeçte Kürtlerle barış sürecinin rafa kaldırılmasının üzüntü verici olduğunu belirten Merkel, Almanya'nın da PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü vurgulayarak, “Kürt halkın Türkiye'de eşit haklara sahip bir yeri ve iyi bir geleceğinin olmasını istiyoruz” ifadesini kullandı. TBMM'de geçen hafta yapılan dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik oylamaya da değinen Merkel, dokunulmazlıkların kaldırılmasının Kürt politikacılar açısından ağır sonuçları olabileceğini ve bu durumun kendisinde büyük endişe yarattığını belirtti. Merkel, sığınmacılar konusunda Türkiye ile varılan mutabakat konusunda tek taraflı olarak Türkiye'ye bağımlı hale gelindiği eleştirilerine ise “Tabii ki karşılıklı çeşitli bağımlılıklar olacaktır. Bunu karşılıklı olarak çıkarların dengelenmesi gerekliliği olarak da adlandırabilirsiniz. Ama bu, bir ülkenin tüm politikalarıyla tamamen uyuşmak anlamına gelmiyor" yanıtını verdi.

Ermeni Soykırımı da gündeme gelecek

Merkel’in Erdoğan ile görüşmesinde mülteci anlaşmasının geleceği, TBMM’den geçen, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için anayasa değişikliği teklifi, basın özgürlüğü, 2 Haziran’da Alman Federal Meclisi’nde oylanacak ‘Ermeni Soykırımı‘ taslağı ve yayında okuduğu hakaret içerikli şiir nedeniyle Erdoğan ile mahkemelik olan Alman mizahçı Jan Böhmermann konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Başbakan Angela Merkel’in Türk sivil toplum temsilcileriyle pazar akşamı yaptığı görüşmede, Türkiye’deki siyasal ve toplumsal durum, Kürt sorunu, hukuk devleti, Türkiye’nin AB üyelik süreci ve mülteci politikalarındaki işbirliği konularının gündeme geldiği belirtiliyor. 

Kategoriler

Türkiye Dünya Gündem



Yazar Hakkında