Dink davası bugün devam edecek

Dink cinayeti davasında ilk gün iddianamenin okunmasıyla sona erdi. İddianamenin okunmasına bugünkü duruşmada devam edilecek. Mahkemenin bugünden itibaren sanıkların ifadelerini almaya başlaması bekleniyor.

Dink cinayeti davasında ilk gün tamamlandı. Mahkeme heyeti öğlen arasının ardından yeniden başladı. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının isteği üzerine iddianameyi okuttu. İddianamenin okuması bugünkü duruşmada sonlanmadı. Mahkeme yarın sabaha kadar duruşmaya ara verdi; duruşma iddianamenin okunmasıyla başlayacak. 

Mahkeme heyetinin bugün iddianamenin okunmasının ardından sanıkların ifadelerini alması bekleniyor.  

Engin Dinç duruşmaya gelecek

Mahkeme heyeti, katılan sanıkların kimlik tespitini yapmasının ardından Dink ailesi avukatları duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Emniyet İstihabrat Daire Başkanı Engin Dinç’in mazeretinin olup olmadığını sordu. Mahkeme başkanı Dinç’in mazeret göndermediğini söyledi. Bu sırada söz alan Dinç’in avukatı “Engin Dinç duruşmaya gelecek” dedi. 

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil, Tangül Özer, Melike Polat, Zeynep Parmaksızoğlu katıldı.

Tutuklu sanıklar Yasin Hayal, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ercan Demir, başka suçlardan tutuklu bulunan Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Hamdi Egebatan görüntülü olarak bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı. Ogün Samast da duruşmaya cezaevinden görüntülü olarak katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Sabri Uzun, Onur Karakaya, Mehmet Ayhan, Erhan Tuncel ve Mehmet Ali Özkılınç duruşmada hazır bulundu.

Bir önceki duruşmada tahliye olan Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu da duruşmaya katıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da duruşmayı takip etti.

Mahkeme heyeti, reddi hakim taleplerinin ve tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin kararları okudu. 

Duruşma öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mülkiye müfettişi ve Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkılıç hakkında iddianame hazırlanmış ve mahkeme tarafından kabul edilerek davalar birleştirilmişti.

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç, duruşmaya katılmadı. Dinç, geçtiğimiz duruşmaya da mazeret bildirerek katılmamıştı.

Cerrah’ın avukatları: Yargılayamazsınız

Duruşmada söz alan İstanbul Emniyeti eski Müdürü ve halen Merkez Valisi olarak görev yapan Celalettin Cerrah’ın avukatları, soruşturma izni alınmadan iddianame düzenlendiği iddiasıyla Cerrah hakkındaki yargılamanın durdurulmasını talep etti. Cerrah’ın vali olarak görev yapmasından dolayı yargılamanın Yargıtay tarafından yapılabileceğini söyledi.  

İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve davanın sanıklarından Mehmet Uçar da soruşturma izni olmadığı için yargılamanı durdurulması için mahkemeye dilekçe verdi. 

Dink ailesi avukatları: Yargılanabilir

Dink ailesi avukatları Bahri Belen ve Hakan Bakırcıoğlu ise Cerrah’ın avukatlarının yargılamaya ilişkin yapılan itirazlarına ilişkin konuştu.

Bahri Belen, Dink cinayetinden sonra siyasi atmosferin etkisiyle bütün kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olduğunu hatırlattı. Belen, Bölge İdari Mahkemeleri'nin kararlarına karşı Bakırköy 8.Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturma sürecinde, Cerrah ve diğer kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasının işlemden kaldırılması hakkındaki başvurusunu reddettiğini söyledi. 

Belen, Cerrah'ın yargılanması önünde engel olmadığını ifade etti.

Hakan Bakırcıoğlu da Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararları hatırlatarak iddianamenin usulüne uygun olduğunu söyledi.

Mahkeme Savcısı da Cerrah ve Güler Uçar’ın itirazlarının reddedilmesi yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, Uçar ve Cerrah’ın yargılanması önünde usul yönünden bir engel olmadığına karar verdi. Mahkeme heyeti kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Dink kararına ve Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kamu görevlilerinin soruşturulmasına ilişkin verdiği karara atıfta bulundu. 

Mahkeme, duruşmaya öğlen arası verdi. 

Kategoriler

Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.