Kaplan: ‘Ermeni vekilimiz olmalıydı’

Ermenistan-Türkiye Uzlaşmaya Destek projesi kapsamında Türkiye - Ermenistan otobüs turuna çıkan gazeteciler, BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan’ı mecliste ziyaret etti. Kaplan, 12 Haziran seçimlerinde Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun en büyük eksiğinin Ermeni milletvekili çıkarmamış olması olduğunu söyleyerek bu eksikliği gidermeyi düşündüklerini ifade etti. Kaplan, Ermenistan'la ilişkilerinin zayıflığından yakındı.

ZEYNEP EKİM ELBAŞI

Global Political Trends Center (Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi - GPOT) ve Eurasia Partnership Foundation’ın (Avrupa Ortaklık Fonu -EPF) ve Kültür Üniversitesi’nin beraber yürüttüğü ‘Ermenistan-Türkiye Uzlaşmaya Destek’ projesi kapsamında Türkiye-Ermenistan otobüs turuna çıkan Türkiyeli ve Ermenistanlı gazeteciler, BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan’ı mecliste ziyaret etti. Kaplan, gazetecilerle yaptığı sohbette BDP’nin en büyük eksiğinin Ermeni bir milletvekili çıkaramaması olduğunu söyledi. Kaplan, partisinin Ermenistan’la olan ilişkilerinin geliştirilmesi için her iki tarafın daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini de belirtti.

29 Mayıs’ta gerçekleştirilen ziyarette Hasip Kaplan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaplan, “Biz Türklerle 1071 yılında tanıştık, oysa Mezopotamya halklarıyla 10 bin yıldır beraberdik. Bizim tarihi değerlere, yaşanmışlıklara daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor” diyen Kaplan, 12 Haziran seçimlerinde Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun en büyük eksiğinin Ermeni milletvekili çıkarmamış olması olduğunu söyledi. Bundan sonraki seçimlerde bu eksiği gidermeyi düşündüklerini belirten Kaplan, yerel seçimlerde de bu konuyu göz önünde bulunduracaklarını vurguladı.
Ezilen grupları bir araya getirmek gibi bir misyonları olduğunun altını çizen Kaplan, “Anayasa sürecinde bütün azınlıkların kavgasını veriyoruz” dedi ve ekledi: “Köklerimizde hatalarımız var. Bunu es geçemeyiz. Bu hataların bedelini ödüyoruz.”

2007 yılından beri soykırım ve özrü konuştuklarını söyleyen Hasip Kaplan, Meclis’te Ermeni sorununu konuşmanın zor olduğunu, sayılarının kanun çıkarmaya yetmediğini, bu yüzden ancak bu konuyla ilgili önerge vermekle yetinmek zorunda kaldıklarını belirtti.

‘Ha Erdoğan ha Sarkozy’

Kaplan, partisinin Ermenistan’la ilişkilerinin zayıf olmasından ve diyalog geliştirememekten yakındı. Türkiye’de yaşayan Ermenilerle ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Bazı azınlıklar birtakım kaygılar nedeniyle siyasete girmiyorlar. Bizim gibi partiler onlar açısından riskli görünüyor. O yüzden bu sorunu bizimle değil AKP ile çözme gibi bir eğilimleri var.”

Hasip Kaplan son olarak Fransa’daki seçim sonuçlarını ‘İnkar Yasası’ konusuyla bağlantılı olarak şöyle değerlendirdi: “Erdoğan’ın partisiyle Sarkozy’nin partisi aynı yapıda. Biri Müslüman muhafazakar, diğeri Hıristiyan muhafazakar. İkisi de Ermenileri çıkarları doğrultusunda kullanmak istiyorlar. Sosyalistler bu konuda daha özgür hareket edecektir. Çünkü sosyalistler ezilen halklarla daha yakın ilişki kurarlar.”