HDP’liler, dokunulmazlıklar için AYM’ye başvurdu

Halkların Demokratik Partisi, 20 Mayıs’ta Meclis’te kabul edilen “dokunulmazlıkların kaldırılması” anayasa değişikliğinin iptal edilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. AYM'nin başvuruları iki hafta içinde karara bağlaması gerekiyor.

Halkların Demokratik Partisi Anayasa Komisyonu üyeleri Mithat Sancar, Erol Dora, Meral Danış Beştaş, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen 20 Mayıs’ta Meclis’teki oylamayla kaldırılan milletvekili dokunulmazlıklarından etkilenecek 58 HDP milletvekili adına kararın durdurulması için dün Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Sancar: Anayasa, hukuk, ahlak, hepsi çiğnenmiştir

HDH Mardin milletvekili Mithat Sancar dokunulmazlıklara ilişkin AYM’ye yaptıkları başvuru sonrasında konuştu. Sancar, “Bu, HDP’yi Meclis dışına atma operasyonudur. Anayasa, hukuk, ahlak hepsi çiğnenmiştir. AYM’nin kendisi var eden kurallara uygun bir karar vereceğini umut ediyoruz. Bu darbe planı çok büyük bir yara alacaktır. Bizim normal siyasi işlerimizi terör faaliyet olarak nitelendirmişler. Son 1 ayda 300’den fazla fezleke gelmiştir. Yargılanmaktan yana bir korkumuz yok. Darbe planı yapmalarına da karşı olacağız. Korkusu olan da HDP’de siyaset yapmaz. Bütün ölümlere karşı çıkan tek partiyiz. Algı operasyonu yapılmamalı” diye konuştu.

Tuğluk: Bizim kültürümüzde biat etme yoktur

Komisyon üyeleriyle birlikte AYM’ye gelen HDP'nin Hukuktan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da yaptığı açıklamada, uygulamanın demokrasiye aykırı olduğunu söyleyerek, “Bu kararla HDP’ye oy veren milyonlarca insanın iradesinin dokunulmazlığı da kaldırılmıştır aslında. Bizim kültürümüzde biat etme yoktur. Ayrışmaya doğru bir sürecin de önü açılmış olacaktır. Göreceksiniz, bu uygulamanın siyasi ve toplumsal sonuçları yaşanacak. Çok tehlikeli sonuçlar doğurma ihtimalini de bağrında taşıyor. HDP’nin Meclis dışına atılması sonrasında hepimiz de biliyoruz ki iktidar, HDP’yi terörize edecek bir süreç başlatacak. Bu süreç sonucunda da maalesef toplumsal ayrışmaya doğru bir sürecin de önü açılmış olacak. Tüm bunlar tek adam ve başkanlık sistemi için yapılıyor” dedi.

CHP’den de başvurular artıyor

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireyse başvuruda bulunmuştu. Tanrıkulu'dan sonra CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen, Bolu milletvekili Tanju Özcan, Balıkesir milletvekili Namık Havutça ve Bursa milletvekili Ceyhun İrgil de iptal başvurusunda bulundu. HDP daha önce CHP’li milletvekillerine AYM’ye başvuru için çağrıda bulunmuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise parti olarak AYM'ye iptal başvurusunda bulunmayacaklarını, partisinin bireysel başvuruda bulunacak milletvekillerine ise her tür hukuki desteği vereceğini söylemişti.

AYM'nin iki hafta içinde başvuruları karara bağlaması gerekiyor. HDP'liler, AYM'nin başvurularını reddetmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini dile getiriyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında