Top vakıflarda

Azınlık Vakıfları Temsilcisi Ofisi’nin açılışından sonra yemeğe katılan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, seçim yönetmeliği hakkında konuştu: Seçimler yapılırken sürece karışmak istemiyoruz. Cemaat vakıfları seçimlerini yapsın, biz gerektiğinde hakem rolünde olalım. Biz mazbata veren, müfettişleriyle seçimi denetleyen bir kurum olmak istemiyoruz.

Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerini yapmasını düzenleyen yönetmelik, üç buçuk yıldır yürürlükte değil. Vakıf yönetimleri yönetmelik olmadığı için seçim yapamıyor. 23 Mayıs’taki cemaat vakıflarının düzenlediği yemekte konuşan Vakıflar Genel Müdürü (VGM) Adnan Ertem, VGM'nin üzerinde çalıştığı yönetmeliğin ayrıntılarını anlattı. 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Vakıflar Genel Meclisi üyeleri için azınlık vakıflarının geleneksel olarak her yıl düzenlediği yemek, Rum cemaatinin ev sahipliğinde Feriköy’deki 12 Apostolos Kilisesi’nin lokalinde yapıldı. Geleneksel Paskalya yemeğine, Vakfılar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzade, Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Başkanı Sait Susin ve İstanbul’da bulunan azınlık vakıflarından yönetim kurulu başkanları ve temsilciler katıldı. Ermeni toplumunun önde gelen hayırseverlerinden Aret Ergan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nadya Taşel de yemeğe katılan isimler arasındaydı.

Azınlık Vakıfları Temsilcisi Ofisi’nin açılışından sonra yemeğe katılan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, merakla beklenen seçim yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu.

‘VGM hakem olsun’

Ertem, seçim yönetmeliğinin akıbetiyle ilgili şunları söyledi:

“Cemaat vakıflarının seçimleriyle ilgili Başbakan Yardımcımız Sayın Akdoğan bir toplantı yaptı. Toplantıya katılan temsilcilerin çözüm önerilerini dinlemek istedi. Bunların Başbakan Yardımcısı nezdinde bir karşılığı var. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak seçimler yapılırken sürece karışmak istemiyoruz. Cemaat vakıfları seçimlerini yapsın, biz gerektiğinde hakem rolünde olalım. Biz mazbata veren, müfettişleriyle seçimi denetleyen bir kurum olmak istemiyoruz. Sadece bize bildirim yapsınlar, biz de yönetim kurullarının kimlerden oluştuğunu bilelim. Bunun üzerine çalışmak gerekiyor. Bir vakfın seçim için çağrı yapması ve seçimi gerçekleştirmesi durumunda usulsüzlük varsa, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak o süreci müfettişler eliyle denetleyelim. Biz buna uygun nasıl bir çalışma olur, bunun taramasını yaptık. Ama bize yapılan geri dönüşlerde yeniden sorunlardan bahsedildi. Çözüm önerileri konusunda doyurucu cevaplar gelmedi. Biz vakıfların sorunlarını biliyoruz. Temsilcimiz Toros Alcan’la da bu konularda zaten sürekli istişare içindeyiz. Başbakan Yardımcısı da yasal düzenleme yapılması konusunda fikir beyan etti. Ancak şimdi hükümet değişikliği var. Yeni bakanın süreci anlaması ve karar vermesi için biraz zaman gerekecek. Umarım gelecek yıla kalmadan bu seçimleri yapabiliriz. Üç buçuk sene oldu. Zorunluluk aşamasına geldi. İnşallah bir çözüm buluruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü işin içinde olacaksa çok uğraşmaya gerek yok. Eski yönetmelikte bir iki değişiklik yapılabilir. Burada arzu ettiğimiz ve zor olan, bizim dışarda kaldığımız yöntem. Çözüm noktasında sıkıntı çekiyoruz. Formüller geliştiriyoruz, ama cemaat vakıflarının desteği gerekli.”

Adnan Ertem, açıklamalarının ardından Agos’un sorularını da yanıtladı. Ertem şöyle konuştu: “VGM olarak sadece sürecin sonucunu denetlediğimiz bir mekanizmadan bahsediyoruz. Bunun nasıl olacağına dair ürettiğimiz alternatifler var. Bunu vakıflarımızla oturup tartışmak istiyoruz. Bu yasal düzenlemeyle mi olur, yönetmelikle mi olur, bunu vakıflarımızla konuşmak istiyoruz. Üç sene boyunca bunun üzerine çalıştık. Alternatifimiz çok. Bakanımızın katıldığı toplantıda bunun aramasını yaptık ve buna göre çözüm bulmak istiyoruz.”

Bu arada Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Yardımcılarının görev dağılımı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden sorumlu bakan olarak belirlendi. Aynı görevi daha önce Yalçın Akdoğan yürütüyordu.

Ertem: Mülk iadelerinde yasal değişiklik gerekmiyor 

Ertem, azınlık vakıflarının el konulan mülklerinin iadesiyle ilgili sürece dair de bilgi verdi. Yasada bir değişiklik yapılmasına gerek olmadığını söyleyen Ertem, kanun değişikliği konusunda bir gereklilik olduğuna karar verilirse, hükümete bu talebi iletebileceğini belirtti. Ertem, şunları söyledi: “Mülk iadeleriyle ilgili olarak incelemeler temel olarak tamamlandı. Bir iki dosya kaldı incelemesi devam eden. Uygulamada gördüğümüz eksiklikler, bir mevzuat değişikliğini gerektiren boyutta değil. Yasal düzenleme yapılsa dahi, daha önce çözüme kavuşturamayacağımız mülkler için yeniden talepler gelecek. Oysa biz samanlıkta iğne arar gibi çalıştık. Biz, uygulama başlarken “Bize mülkün nerede olduğunu söyleyin yeter. Mülkün tapudaki hikâyesine ulaşabiliriz ” dedik. Bin 500 müracaat oldu. 400 civarında olumlu cevap verdik. Bu bir kara propagandaya neden oldu. Bu kanuna uygun başvurular yapılsaydı aslında 500 başvuru olacaktı ve biz yüzde 70’ine yakınını iade etmiş olacaktık. ‘Atamızdan biliyoruz Edirne’de bir tarla vardı’ şeklinde gelen bir başvuru için Müdürlüğümüz’ün yapabileceği çok fazla şey yoktu. Başvuruların çoğu mülkün nerede olduğu bilinmeden yapılan başvurulardı.” 

Adnan Ertem’e destek geldi 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’in vakıfların seçim yönetmeliği, Süryani Kilisesi’nin inşa edilmesi ve Bomonti Mıhitaryan Okulu’nun mülkiyet sorunlarının çözümü konusunda sunduğu önerilere  Musevi Cemaati’nden desek geldi. Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, konuşmanın ardından sosyal medya hesabından “Sayın Adnan Ertem’in çözüm önerilerini destekliyoruz” mesajı attı. 


Vingas:“Seneye umarım yeni yüzler olur”

Düzenlenen yemekte Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan da konuştu. Vakıf temsilciliği olarak başta seçim sorunu olmak üzere var olan sorunları çözmeye çalıştıklarını belirten Alcan, “2008’de yapılan yasal düzenleme, gayrimenkul iadeleriyle gündeme geliyor, ama biz bu kanunla sağlanan, vakıfların bir temsilcisinin olması durumunu devrim niteliğinde görüyoruz. Bu sayede birbirinden ayrı olan azınlık toplumları birlikte hareket etme pratiğini hayata geçirebildi” şeklinde konuştu. Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas da konuşmasında vakıfların seçim yapamamasını eleştirerek “Bir sonraki Paskalya’da bu sofrada aramızda umarım yeni yüzler de olur. Arkamızdaki binlerce kişi, gençlerimiz karar mercilerinde yer almak istiyorlar. Umarım sorunlarımızı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle hep beraber aşacağız” diye konuştu.  

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.