Büyük Sinagog’da 41 yıl sonra ilk nikah

Edirne’deki Büyük Sinagog’da 41 yıl sonra ilk kez nikah töreni düzenlendi. Düğün töreni, 'periscope' yayınında nefret söyleminin hedefi oldu.

Edirne’de yaşayan iş insanı Rifat Mitrani'nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği sinagogda bu kez ailenin kızları Güneş Mitrani, İstanbul’da yaşayan Anita ve Selim Esentürk'ün oğulları Harun Esentürk’le evlendi. 

Törende Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in, çifte mutluluk dilediği ve Büyük Sinagogun sevgi, kardeşlik ve barış mekanı olarak hizmet etmesi temennisini içeren mesajı Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren tarafından okundu.

Daha sonra resmi nikah törenine geçildi. Çiftin nikahını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kıyarken, nikah şahitliklerini ise Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Güneren, Melisa Toker, Nisya Behar yaptı. 

Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan da nikah sonrası yaptığı konuşmada, çifte mutluluk diledi.

Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ise 41 senelik ayrılığı düzenlenecekleri faaliyetlerle kapatacaklarını ifade etti. 

Düğünde nefret söylemi

41 yıl aradan sonra ibadete açılan Edirne Büyük Sinagogu’ndaki düğün sırasında, İshak İbrahimzadeh’nin Periscope üzerinden yayınladığı düğün, ağır küfürler ve hakaretler eşliğinde antisemit mesajların hedefi oldu.

İbrahimzadeh, periscope yayınındaki nefret söylemleriyle ilgili sosyal medyada yazdığı mesajda, “Periskop'a bir çok antisemit katılıp nefretlerini kusmuşlar.. İslamofobiye de sebep oluyorlar, hep birlikte el ele bunları aşacağız” ifadelerini kullandı.  


Geçen sene açıldı 

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve büyük yangın olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapılmış ve 1907'de ibadete açılmıştı. Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü, aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

1983 yılına kadar kullanılan sinagog, Edirne'deki Yahudilerin kentten ayrılması üzerine cemaatsiz kalınca harap hale geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen restorasyon kapsamında, sadece ön duvarı kalan sinagogun kar birikmeleri ve bakımsızlıktan çöken çatısıyla içi temizlendi, çelik konstrüksiyonu yapılarak çatısı kapatıldı. Aslına uygun inşa edilen sinagogun iç ve dışına sıva uygulandı, binada 2 bin metrekare kalem işi uygulaması yapıldı. Ayrıca idari bina ve müştemilat binasının da çatı ve sıva işleri tamamlandı.

Eski haline getirilmesi için 4 yıl süren çalışmalarda 5 milyon 750 bin lira harcanan Edirne Büyük Sinagogu geçen yıl mart ayında açılmıştı.

 

 

 

 

 

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında