Mimarlar Odası üyeleri gözaltına alındı

Beşiktaş Kaymakamlığı’nın Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın bugün boşaltılması için tebligat göndermesinden sonra binaya giderek duruma tepki gösteren 16 mimar gözaltına alındı.

Gezi Direnişi’nin üçüncü yıldönümünde, Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın bugün boşaltılması için tebligat gönderdi. Binaya gelerek, tebligata tepki gösteren Mimarlar Odası yöneticileri gözaltına alındı. Cem Tüzün, Ali Hacıalioğlu, Metin Karadağ, Eyüp Muhcu, Can Atalay, Hilmi Etikan, Mücella Yapıcı, Sinan Omacan, Zeki Arslan, Nihat Uçukoğlu, Mürsel Selçuk, Hasan Fener, Yasemin Dura, Ersin Kiriş gözaltına alınırken, Twitter'dan resmi hesaplarından açıklama yapan Mimarlar Odası'nın mesajında, “Mimarlar Odası abluka altında. Oda yöneticileri dahi bölgeye yaklaştırmıyorlar. Hukuksuzluğa karşı direneceğiz" ifadelerini kullandı.

Hukuksuz tahliye

Öte yandan Mimarlar Odası binalarına yönelik abluka için bir açıklama yaparak, "Mimarlar Odası’na 2051 yılına kadar tahsisli olan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası abluka altında. Mimarlar ve yöneticileri kendi binalarına giremiyor. Hukuksuz olarak zorla tahliye edilmeye çalışılıyor” dedi. 

İstanbul Valiliği Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından 30 Mayıs 2016 Pazartesi günü saat 17.50’de; Beşiktaş İlçesi Yıldız Mahallesi’nde bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin hizmet verdiği Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Asma ve Bodrum katlarının 31 Mayıs 2016 Salı günü saat 10.00’a kadar boşaltılması ve teslim edilmesi için tebligat yapıldığının söylendiği açıklamada, “Protokolün iptaline yönelik yazıya yapılan itirazların yanıtsız kalması üzerine, idari işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır” denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Mimarlar Odası’na; üyelerimiz ya da mirasçıları tarafından emanet edilen birçok evrak, belge, yayın, proje ve mimarlıkla ilgili malzemenin; zorla tahliye durumunda göreceği zararın önlenebilmesi amacıyla tahliye işlemleri Şubemizce gerçekleştirilecektir. Ancak Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın tarafımıza tahsisinin, imzalanan protokol kurallarına uyulduğu halde hukuka aykırı olarak iptaline dair sürecin yasal takibi sürdürülecek, kamuoyu ile bilgi paylaşımı yapılacaktır. Yapılan hukuk dışı uygulamaları ve baskıyı kabul etmiyor, ilgilileri yasalara ve yargı kararlarına uymaya çağırıyoruz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında