Başbakan'dan soykırım açıklaması: Sıradan olaylardan biri

Başbakan Binali Yıldırım, ilk yurtdışı seyahati öncesinde gazetecilerin Almanya’da oylanacak Ermeni Soykırımı Tasarısı hakkında konuştu: Bu oylama çok saçma bir oylama. Olmayan, 1915'de 1. Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış, her ülkede yaşanan sıradan olaylardan biri.

Başbakan Binali Yıldırım,  ilk yurtdışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs’a gerçekleştirdi. Yıldırım, ziyaret öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Almanya Meclisi'nde yarın oylanacak olan 'Ermeni Soykırımı Tasarısı'na ilişkin sorulan soruyu yanıtlayan Yıldırım, "Bu oylama çok saçma bir oylama. Olmayan, 1915'de 1. Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış, her ülkede yaşanan sıradan olaylardan biri. Burada Türkiye'ye fatura çıkarmaya kalkanlar iyi niyetli değil" şeklinde yanıt verdi.  

“Bizim için hükümsüzdür, yine de çıkmasın”

Yıldırım devamında şunları söyledi: 

Bu konuda açık, seçik bütün dünyaya, bizim gizli saklımız yok, her şey incelensin diyoruz. Kimin ne taksiratı varsa ortaya çıksın, ama bunu tarihçiler yapsın. Bu siyasetin bir aracı haline getirilmesin. O yüzden Almanya'yla aramızdaki ilişkiler zedelenecektir, biz zedelenmesin istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Merkel'i aradı, rahatsızlığımızı, endişelerimizi kendisine doğrudan aktardı. Sayın Merkel, bana telefon açtı Başbakanlığa seçilmem vesilesiyle, kendisine bütün detayları aktardım. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk, Almanya ile Türkiye arasında en büyük bağımızdır dedim. Ümit ediyorum ki, Almanya'daki karar vericiler 3 milyon seçmenin sesine kulaklarını tıkamazlar. Böyle bir kararın çıkmasını arzu etmiyoruz. Çıkarsa ne olur; hiç bir şey olmaz. Başka ülkelerde de buna benzer kararlar geçmişte çıktı. Bizim için boş bir şeydir, hükümsüz bir iştir, yine de çıksın istemiyoruz.

Erdoğan: Bizim böyle bir problemimiz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın oylanacak tasarı öncesinde dün akşam Almanya Şansölyesi Merkel’i telefonla arayarak ‘oylamadan duyduğu kaygıları’ aktarmıştı. 

Telefon görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Erdoğan, “Bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Bizim böyle bir problemimiz yok. Biz bu konuda rahatız. Bize bu şekilde yaklaşım gösteren Almanya, 3 milyonu aşkın Türk’ün yaşadığı bir ülke, aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna girecek olursa bu bizim geleceğimize yönelik, iki ülke arasındaki gerek diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askeri, aynı zamanda NATO’da olan iki ülkeyiz, bütün bunları zedeler. Öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir” demişti. 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında