Sarkisyan’dan Alman Federal Meclisi’ne çağrı

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, yarın Federal Almanya Meclisi’nde oylanacak Ermeni Soykırımı Tasarı için Alman parlamenterlere çağrıda bulunarak, tasarıyla Türkiye-AB mülteci anlaşması arasında bağlantı kurmamalarını istedi.

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Alman Meclisi’nde 2 Haziran (yarın) oylanacak “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı yasa tasarısına ilişkin Bild gazetesine konuştu. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Sarkisyan, Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının geçerliliğini yitirme olasılığının, soykırım karar tasarısının onaylanmasıyla ilgisi olmadığını söyledi. Sarkisyan “Bu anlaşmanın zaten ayaklar altına alındığını ve Türkiye gibi bir ortak ile uzun vadede hayata geçirilmesinin zor olduğu hissine sahip olduğunu” ifade etti.

Sarkisyan, “Avrupa Türkiye’ye güvenebilir mi?” sorusuna da “Avrupa için konuşamam ama kendi deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Hayır, biz Erdoğan’a güvenmiyoruz” diye cevap verdi. Ermenistan'ın yıllarca Türkiye ile diplomatik ilişki kurmak için çaba gösterdiğini belirten Sarkisyan, “Örneğin Zürih Protokolü’nün Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanması gerektiğini ancak Erdoğan’ın bunu engellediğini” savundu.

Önemli bir adım olur

Almanya Ermenileri Merkez Konseyi de Alman Meclisi tarafından soykırımın tanınmasını önemli bir adım olarak görüyor. Konsey Başkanı Jaklin Haçaturyan, “Türkiye tarihiyle hesaplaşmaya zorlanmalı, bu karar tasarısına buna katkı sağlıyor” dedi. Haçaturyan, Alman Yazı İşleri Ağı'na yaptığı açıklamada, Alman Meclisi’nin “Türk devleti ile Türkiye ve Almanya’daki Türk toplumunun inkâr politikasına karşı” gerçekleri ortaya koyacağını söyledi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında