Ermenistan'da üst düzey askerler gözaltında

30 Mayıs'ta Ermenistan'ın Savunma Bakanlığında görev yapan üç subay gözaltına alındı.

İlk defa bu kadar üst düzeyde askerler gözaltına alınıyor. Gözaltına alınan general Melsik Çilingaryan ve iki albay Armen Margaryan, Mher Papyan Ermenistan ordusu donatımı için sorumluydu.  

Gözaltılarla ilgili Soruşturma Komitesi Başkan Danışmanı Sona Truzyan, gerekçe olarak askeri ürünlerin kalitesinin teknik gereksinimlere uygun olmadığına dair bilgi edindiklerini söyledi. Üst düzey askerlerin gözaltına alınma nedeni orduya kalitesiz ve piyasa fiyatından daha pahalı fiyatlara ürünler alınması. Azatutyun.am'e konuşan Truzyan: “Mevzu, tedarik edilmiş malların kalitesine ilişkin, aynı zamanda piyasa fiyatları araştırılıyor” dedi.

Nisan başında Karabağ-Azerbaycan arasında yaşanan 4 günlük savaştan sonra bu düzeyde askeri görevlilerin gözaltına alınması önemli bir gelişme. Gözaltına alınanlardan General Melsik Çilingaryan Ermenistan Savunma Bakanlığı Ordonat Komutanlığı Başkanı görevinden yaklaşık 10 gün önce alınmıştı. Sona Truzyan yaptığı açıklamada: “General Melsik Çilingaryan ve Albay Armen Margaryan gücü kötüye kullanma ve böylece ağır sonuçlara yol açma suçunda şüpheli bulunuyorlar” dedi. Gözaltına alınan üçüncü görevli ise Ermenistan Savunma Bakanlığı Lojistik Dairesinde görev yapan Albay Mher Papyan.

Soruşturma Komitesi Başkan Danışmanı Sona Truzyan gözaltına alınan askerlere karşı 72 saat içinde suçlamada bulunulması gerektiğini, aksi halde serbest bırakılacaklarını söyledi. Truzyan, bu tutuklamaların Nisan başında Karabağ-Azerbaycan sınır hattında yaşananlarla bağlantılı olup-olmadığına dair açıklama yapmadı. Ermenistan Savunma Bakanlığı da olayla ilgili sessizliğini koruyor.

Halka açık değil 

Bu değişikliklerin ordudaki sorunları çözeceğine Ermenistan kamuoyu şüphe ile yaklaşıyor. İnsan hakları savunucusu Janna Aleksanyan bu gelişmelerin halka açık olmadığını düşünüyor. Janna Aleksanyan Ermenistan Savunma Bakanlığı'nda gerçekleşen gözaltıların Nisan başındaki Karabağ-Azerbaycan sınır hattındaki olaylarla bağlantılı olduğuna inanıyor. Azatutyun.am'e konuşan Aleksanyan şunları söylüyor: “Ordu, silahlı kuvvetler ve birçok farklı konuda o kadar şey açığa çıktı ki... Kral çıplak kaldı. Bu tutuklamaları hükümetin kendisini kurtarmak için yaptığını düşünüyorum. Gerçekten açığa çıkaracaklarsa hem ben, hem de bütün halk çok mutlu olur.”

Aleksanyan bütün bu sürecin şeffaf olmadığını düşünüyor: “Şeffaf değil, halk bunun savaşla mı başka bir şeyle mi ilgili olduğunu bilmiyor. Bu herkesi ilgilendiren bir konu çünkü savaşta masum çocuklar hayatlarını kaybetti ve hayatını kaybedenlerin sorumluluğu hükümette. Bununla ilgili adımlar atılması için de hükümet sorumlu” dedi.

Yaşanan gözaltılar Ermenistan Savunma Bakanlığı'nda son zamanlarda yaşanan ilk değişiklikler değil. Karabağ-Azerbaycan temas hattında yaşanan 4 günlük savaştan sonra Ermenistan'da yükselen eleştirilerden sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Ermenistan istihbarat, muhaberat ve ordu destek birimlerinden üst düzey görevlileri görevlerinden almıştı. 



Yazar Hakkında