'12 Eylül ile hesaplaşılıyor ama Tahir Canan hala cezaevinde'

33 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan 58 yaşındaki Tahir Canan'ın 33 yaşındaki oğlu, maruz kaldıkları '12 Eylül' hukuksuzlukları için TBMM Darbeleri Araştırma ve İnsan Hakları Komisyonlarına dilekçe verdi. İlhan Canan, 'Bugün 12 Eylül ile hesaplaşıldığı iddia ediliyor. Fakat Tahir Canan halen 12 Eylül hukuku ile ceza evinde yatmaya devam ediyor' dedi.

Tahir Canan’ın oğlu İlhan Canan, babasının yaşamaya devam ettiği “12 Eylül ürünü” haksızlıklar gerekçesiyle TBMM Darbeleri Araştırma ve İnsan Hakları Komisyonlarına başvuruda bulundu.

İlhan Canan iki komisyona da gönderdiği dilekçesinde, babasının yaşadığı hukuksuzluğun 12 Eylül ile hesaplaşılan bir dönemde hala devam ediyor olduğuna dikkat çekerek, “Polis fezlekesi ve düzmece  ifadeler ile sıkıyönetim mahkemeleri tarafından 36 yıla mahkûm edilen Tahir Canan 12 Eylülde uygulanan her türlü işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalmış üzerine atılan suçu işlemediğini sürekli ifade etmiştir. Aynı dönemde başka bir siyasal hareketin mensubu suçu üstlenmesine rağmen 12 Eylül mantığı ile suç Tahir Canan’a reva görülmüştür” dedi.

'Ailemize 12 Eylül kabusunu tekrar yaşattı'

Dilekçede, 1991 yılına şartlı salıverme yasası ile kısa bir süreliğine özgür kalan Tahir Canan’ın buna rağmen “12 Eylül mantığının devamı olan OHAL ve DGM’ler tarafından işlemediği suçtan oluşan sicilinin yardımıyla” yeni bir hukuksuzluk sonucu olarak 1993 yılında yeniden, 12,5 yıl ile cezalandırıldığı hatırlatıldı. “Bu 12,5 yıl Tahir Canan için 12,5 yıl + 36 yılın bakiyesi olan 25 yıldır” denen dilekçede İlhan Canan, “12,5 yıl olarak aldığı TDKP adlı örgüt üyeliği ile ilgili yeterli bir delillendirme olmamasına rağmen OHAL ve DGM Tahir Canan ve ailesine 12 Eylül kâbusunu tekrar yaşatmıştır” ifadelerinde bulundu.

Sicili silindi ama tahliye edilmedi

Ailenin hukuk mücadelesi 2003 yılında, Canan’ın TDKP davasından cezası tüm sonuçları ile ortadan kaldırıldığı ve sicilinden silindiği için sona erdi. Ancak buna rağmen yargı süreci boyunca yaşanan idari ve hukuki hatalar nedeniyle, 58 yaşında olan Tahir Canan hala tahliye edilmedi ve halen Bandırma M tipi cezaevinde yatmakta.

12 Eylül davasının görüldüğü gün Ankara Adliyesi önünde yaşanan bu hukuksuzlukları hatırlattıklarını söyleyen İlhan Canan: “Bugün 12 Eylül ile hesaplaşıldığı iddia ediliyor. Fakat Tahir Canan halen 12 Eylül hukuku ile ceza evinde yatmaya devam ediyor!”

Darbe mahkemelerinin kararları yok hükmünde sayılmalı

TBMM Darbeleri Araştırma ve İnsan Hakları Komisyonlarına İlhan Canan’ın verdiği dilekçedeki talepler şöyle;

  • İşkenceyle ifade alındığı, mahkemelerde emir komuta anlayışının hâkim olduğu ve uluslararası hukuk normlarına aykırı olduğu için darbe mahkemelerinin kararları yok hükmünde sayılmalıdır.

  • Darbe Mahkemeleri kararları ile oluşan siciller tamamen temizlenerek kişilerin haklarının iade edilmesi sağlanmalıdır.

  • Darbe döneminde mağduriyet yaşayan vatandaşların çağdaş ve uluslararası hukuk normları ile tutuksuz yargılanmaları sağlanarak., maddi manevi haklarının iade edilmesi sağlanmalıdır.

  • Yapılacak düzenlemede mağduriyet yaşayan kişilerin siyasal düşünce, dil, din, ırk… gibi ayrımlara tabi tutulmadan insan hak ve hürriyetlerine uygun bir biçimde faydalanmaları esas alınmalıdır.