Başbakan: Almanya’yla ilişkilerimizin tamamen kötüleşmesi beklenmesin

Dün Alman Federal Meclisi’nde oylanarak kabul edilen Ermeni Soykırımı Tasarısı’na ilişkin konuşan Başbakan, kararla Almanya ile Türkiye ilişkilerinin gerçek anlamda zedelendiğini ama bu kararla birdenbire Almanya ile tüm ilişkilerin kötüleşmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Almanya Federal Meclisi’nde dün kabul edilen Ermeni Soykırımı Tasarısı hakkında konuşan Başbakan Binali Yıldırım “Dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen bir avuç Ermeni lobisinin etkisiyle kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin karar dost ve müttefik ülkemiz Almanya'nın parlamentosunun tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı bu karar Türk milleti tarafından asla ve asla kabul edilemez ve yok hükümünde bir karardır. Bu yüzde büyükelçimizi geri çağırdık. Bu kararla Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. 650 kişilik Alman Parlamentosu'nda sadece 250 kişinin katılması aslında bu kararın parlamento çoğunluğu ile kabul edilmediğini gösteriyor. Biz yine de ilişkilerimizi sürdüreceğiz”  ifadelerini kullandı.

Almanya önemli müttefik

Azerbaycan ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Soykırım tasarısının kabulünün ekonomik yansımaları olacak mı?”sorusunu “Karar sonrası Merkel'le görüşme oldu. Aslında Dışişleri'nden verilen cevap açıktı. Büyükelçimiz'le görüşüp gerekli cevap verilecektir. Almanya ve Türkiye iki önemli müttefik. Bu karar ile birdenbire Almanya ile ilişkilerimizin kötüleşmesini kimse beklemesin” diye cevapladı.

Başbakan Yıldırım, sözlerini “Ermeniler bu yanlıştan maalesef bir türlü dönmüyorlar. Azerbaycan'ın topraklarını işgal ettiler. Ama ne yazık ki bu konuda bir mesafe katledilemedi. Zaman zaman Ermenistan bu işgalci tutumunu tekrarlıyor. Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz saldırılar oldu. Bir şeye şahit olduk ki, Azerbaycan güvenliğini sağlama konusunda 25 yılda önemli bir mesafe kat etmiş. Ermenistan'ın tarih boyunca kışkırtmalarla neler yaptığını dünya alem biliyor. Bugün örtülü olarak başka yönlerden de terör örgütlerine kucak açtığı bilinen bir gerçektir. Artık bu tutumdan ve boş hayalden vazgeçmeli. Bölgede komşuluk ilişkileri içinde daha iyi şeyler yapmalı. Biz bölgenin birlikte kalkınması için çabalıyoruz” diyerek noktaladı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında