HDP, dokunulmazlıklar için AİHM'e gidecek

Anayasa Mahkemesi'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin iptal istemini reddetmesinden sonra HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin HDP’li ve CHP milletvekillerinin, TBMM’de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesi üzerine, HDP'li Meral Beştaş AİHM'e gitmek üzere hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. Dokunulmazlıkların bir kereye mahsus kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle, değişikliğin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru raportörün ön incelemesi sonrası “görevsizlik nedeniyle” reddedilmişti.

AYM siyasal kurum değil, mahkemedir

DİHA’nın haberine göre, AYM’nin red kararından sonra ilk tepki HDP Adana milletvekili ve aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi olan Meral Danış Beştaş'tan geldi. Beştaş, verilen bu kararın talimatla verilmiş bir karar olabileceğine işaret ederek, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Beştaş,  “AYM yapılan başvurunun kabul edilmesi gereği AYM'nin kuruluş gerekçesinden kaynaklıdır. Anayasaya aykırı bir durum için başvuru merci AYM'dir. AYM kendisine verilen talimatlar doğrultusunda bu kararı vermişse bu hukuk devleti açısında çok büyük bir handikap olarak değerlendiriyoruz. AYM siyasi bir kurum değildir, mahkemedir, görevi de iktidarın keyfi anayasa değişikliklerini önünü almaktır” diye konuştu.

“Dokunulmazlıkların kaldırılmasının” Türkiye'nin geleceği açısında çok önemli bir kavşak olarak durduğunu ifade eden Beştaş, ret kararının ayrıntılarına dair henüz bir bilginin kendilerine gelmediğini ancak ret kararına karşı bireysel başvuruları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürme çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi. 

‘Cesur bir hakim çıkmadı’

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili AYM'ye başvuran CHP Ankara milletvekili Ali Haydar Hakverdi de sosyal medya hesabından konuya ilişkin "AYM'ye başvuru yapılamaz" açıklaması yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bu açıklamalarını hatırlatarak, "Bakanın bu açıklamasının ardından cesur hakimlerin çıkıp aksine bir karar almasını beklemiyorduk. İçerisinden geçtiğimiz süreçte hakimlerin durduğu yer de çok zor" dedi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında