Akdeniz’de iki yılda 10 binden fazla göçmen boğuldu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı rapora göre, 2014’ün başından bu yana Akdeniz’de hayatını kaybeden sığınmacıların sayısı 10 bini geçti. Verilere göre, son 6 ayda ise 2 bin 814 sığınmacı Akdeniz’de boğularak öldü.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2014’ün başından beri 10 binden fazla göçmenin Avrupa’ya geçmeye çalışırken Akdeniz’de hayatını kaybettiğini açıkladı. UNCHR’nin raporuna göre, 2014 yılında Akdeniz’de 3500 mülteci boğularak can verdi, 2015 yılında ise 3771 mülteci boğularak öldü. 2016 yılının başından Mayıs sonuna kadar olan ölümler ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 arttı.

Bu yıl ölümler yüzde 40 arttı

UNHCR verilerine göre, Suriye'deki iç savaşın tetiklediği göçmen krizinde 2014’de 3 bin 500 sığınmacı Akdeniz’i geçmeye çalışırken boğularak yaşamını yitirirken, bu sayı 2015’te 3 bin 771 olarak tespit edildi. Öte yandan UNHCR’e Akdeniz’deki sığınmacı ölümlerinde bu yılın başından bu yana ciddi bir artış söz konusu olduğunu da kaydetti. 1 Ocak’tan bu yana hayatını kaybeden sığınmacıların sayısı 2 bin 814 olarak tahmin edilirken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla bini aşkın fazla ölüm yaşandı. UNHRC'nin verilerine göre, 2016'daki ölümler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış gösterdi. 

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre ise, bu yılın başından itibaren Akdeniz’de yaşamını yitiren sığınmacıların sayısı 2 bin 809. IOM, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayındaki ölümleri ise bin 838 olarak vermişti.

Akdeniz daha tehlikeli

IOM açıklamasına göre, sadece 3 Haziran Cuma günü Girit Adası açıklarında batan tekne 650 kadar sığınmacıyla yola çıkmış ve battıktan sonra sadece 330 kadarı kurtarılabilmişti.

Ölümlerin artmasının sebebinin ise AB ve Türkiye arasında imzalanan mülteci geri kabul anlaşmasından sonra Akdeniz’e göre geçişlerde bir oranda daha güvenli bir alternatif olan Ege Denizi’ndeki geçişlerin zorlaşması ve göçmenlerin ise bütün şartları göze alarak daha tehlikeli de olsa Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışması olarak belirtiliyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında