Agos başyazı: Sarayın Patrik Vekili

Agos'un başyazısından: Muradımız, devletin Türkiyeli Ermenileri baskı altına alarak soykırımı bizzat mağduruna inkâr ettirme politikasının korkunçluğunun altını çizmektir.

Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen ve 1915’te olanları soykırım olarak tanımlayan tasarıdan sonra Türkiye’de gösterilen tepkiler, iktidarın ve diğer iki büyük partinin bu konu ile yüzleşmekten ne kadar uzak olduğunu can sıkıcı  biçimde ortaya koydu. Hafta boyunca gerek siyaset cephesinde gerekse bu cephenin tetiklediği ‘sivil’ alanda gözlenen söylem ve eylemler inkâr mekaniğinin hala ne kadar geçerli ve güçlü olduğunun göstergesiydi.

Bu ortamda Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Ateşyan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, üstelik Türkiye Ermeni toplumu adına  kaleme aldığı mektup toplumda büyük infial yarattı. Bunu gazetemize gelen tepkilerden de anlamak mümkündü. Patriklik seçimini sürekli erteleyen bir aktör olması nedeniyle zaten yıllardır eleştirilen Ateşyan’ın kullandığı üslup, Türkiye dışında yaşayan Ermeniler arasında da tepkiye neden oldu.

Bu tablo karşısında Agos olarak Ateşyan’a hitaben bir çift söz söyleme gereği hissettik. Muradımız, devletin Türkiyeli Ermenileri baskı altına alarak soykırımı bizzat mağduruna inkâr ettirme politikasının korkunçluğunun altını çizmektir. Keza, köklü Patriklik makamının da, iktidarı fiili boşluğa dayalı Ateşyan eliyle bu siyasete teşne olmasının soykırımın ‘mantıki düzlemde hâlâ sürdüğünü kanıtladığına dikkat çekmektir. İnkâr, soykırımın en büyük sağlamasıdır ve o çürük zemin üzerinde siyasi ya da ruhani hiçbir iktidarın varolma ihtimali yoktur.  

Ateşyana sosyal medyada tepkiler 

Patrik Vekili Aram Ateşyanın mektubunun yayınlanmasının ardından Facebook ve Twitterda Ateşyana yönelik çok sayıda tepki dile getirildi. Tepkilerde genel olarak özre varan bu tavrın makama yakışmadığı dile getirildi. Patrikhanenin facebook sayfasına yapılar bu yorumların bir süre sonra silinmesi ise yeni bir tepki dalgası yarattı. Tepkilerden bazıları şöyle:

Utanç verici bir açıklama- Tania Taşçıoğlu

Lütfen yazılan yorumları silmeyin sn. sayfa yetkilileri, bu mektuba katılmadığımızı özellikle belirtiyoruz, bu kadar net- Avedis Andonoğlu

Yazıklar olsun- Alin Hilkat Sercenyan 

Açıklamanız sizi bağlar cemaati değil- İkbal Polat

Neyin özrünü diliyor, gerçekleri kolay kolay örtemezsiniz- Maryam Çelik

Bizim adımıza böyle konuşma hakkını kim veriyor ona- Tilda Mangasar

Kim oluyor da benim adıma karar verip özür diler- Silva Aydın

“Söz konusu yazının içeriği benim gibi birçok atasını, akrabasını 1915'te kaybetmiş insanlar için açıkça bir hakaret yazısı içeriğinde. Hele bunu bir Başpiskopos tarafından sanki tüm halkın ortak fikriymiş gibi yazılması ciddi anlamda beni ve neredeyse konuştuğum her Ermeni dostumu rahatsız etmiş durumda.”- Av. Arsen Hubeseryan