Haziran'da çocuk sesleri

Haziran ayıyla birlikte çocuk koroları birbiri ardına sahne almaya başladı. Geçtiğimiz hafta Dadyan Okulu’nda Karasun Mangants Çocuk Korosu’nu dinledik. Sırada, Vartananats Çocuk Korosu ve Lusavoriç Çocuk Korosu’nun performansları var.

Vartanants Çocuk Korosu, 10 Haziran Cuma akşamı 20.00’de Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde, eğitmenleri Adruşan Halacyan ve şefleri Hovsep Kuyumcuoğlu yönetiminde sahnede. Konserde çocuklar, velilerine ve dinleyicilere, yaklaşık altı aydır sürdürdükleri çalışmaların ürünlerini sunacaklar.

Kilisenin bahçesinde düzenlenecek konserin repertuvarı için, Ermeni toplumuna hitap edecek folklorik şarkılar seçilmiş. Eğitmen Halacyan, “Seçilen şarkıların birkaçı, çocukların belki de boyunu aşıyordu. Ancak öğrenmeye muvaffak oldular” diyor. Bu konser için çok sıkı çalışıldığını ve sonuçta ortaya güzel bir iş çıktığını belirtiyor. 

Vartanants Çocuk Korosu, anaokulu seviyesinden yedinci sınıfa kadar öğrencilerden oluşuyor. Yıllardır varlığını sürdüren çocuk korosu, geçtiğimiz seneden beri çalışmalarına yoğunluk ve hız vermiş. Bu sırada, koroya katılan çocukların sayısı da artış göstermiş. Koronun her yıl düzenleyeceği konserlerin bir gelenek haline getirilmesi hedefleniyor.

Konserde çocuklar, iki ayrı grup halinde sahne alacak.  Koronun Yönetim Kurulu Başkanı Nubar Güzeldevletyan öncelikli amaçlarının, “Ermeni toplumunun müziğini çocuklara tanıtmak ve onların boş zamanlarını müziğe ayırmasını sağlamak” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu tür çalışmalar, onlar için mutluluk, bizim içinse gurur kaynağı.”

Vartanants Korosu üyeleri çekirdekten yetişiyor. Küçük yaşlarda koroya giren ve burada yetişen çocuklar, ilerleyen yıllarda da koro çalışmalarına devam ediyor. “Zaten amacımız da bu devamlılığı sağlamak” diyor Güzeldevletyan. Tüm bu özverili çabalar sonucunda ortaya, hem veliler hem de çocuklar için keyifli etkinlikler çıkıyor. 

Küçüklerin boyunu aşan şarkılar

Lusavoriç Çocuk Korosu da 11 Haziran Cumartesi akşamı 19.0’da Kumkapı’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi Patrik Mesrob Mutafyan Kültür Merkezi’nde sahne alıyor. Şef Aret Boztaş yönetimindeki koro, Fransızca ve Ermenice şarkılardan oluşan bir seçkiyle dinleyicilerin karşısına çıkacak.  Repertuvarda iki de çocuk şarkısı var. 

Koro, 6 ila 14 yaş aralığındaki çocuklarda oluşuyor. Tüm yaş gruplarından üyelerin birlikte sahne alacağı konserde, üç solo parça yer alacak. Altı ayı aşkın bir süredir hazırlanılan bu etkinlikte, bugüne kadar büyüklerden duyduğumuz şarkıları, küçüklerin yorumuyla dinleyeceğiz. Şef Boztaş, bu konserde polifonik yani çok sesli parçaların da seslendirileceğini belirterek, “Kolay bir repertuvar seçmedik” diyor. 

Boztaş, çocukların koro faaliyetlerine katılmalarının, ilerleyen yaşlarında benzer çalışmaları sürdürmeleri, parçası oldukları toplumun müziği hakkında bilgi ve deneyim edinebilmeleri için çok önemli olduğunu söylüyor. 

Konserde Lusavoriç Çocuk Korosu’na; piyanoda Şant Esmer, dhol ile perküsyonda Raffi Derkevorkyan, tarda Anuş Arşaguni, udda Alen Haçikoğlu ve gitarda Arden Boğosyan eşlik edecek.

Dadyan’da Karasun Mangants rüzgârı

Bakırköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Karasun Mangants Çocuk Korosuysa, 3 Haziran Cuma günü Dadyan Okulu'nun Dikran Gülmezgil Salonu'nda renkli bir konser verdi. Konsere Başrahip Zakeos Ohanyan, Başrahip Tatul Anuşyan, Rahip Harutyun Damadyan, Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Peder Husig Hergelyan, Kıdemli Peder Diran Reisyan, sanatçı Alex Tataryan, Dadyan Okulu idarecileri, yönetim kurulu üyeleri ve veliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Karasun Mangants Korosu Başkanı Aret Susam, konserin düzenlenmesinde emeği geçen velilere ve tertip heyetine teşekkürlerini sundu. Hrant Çizmeciyan şefliğindeki koroya, Avedis Özdemir yönetiminde Daron Erkol, Aslin Sarıkaya, Avedis Özdemir ve Salpi Erkol'dan oluşan orkestra eşlik etti. 16 parçalık repertuvarı dinleyicinin beğenisine sunan ekip, 'Mer Lezun' parçasını, sanatçı Sibil ile birlikte seslendirdi.  Konser, tüm salonun coşkuyla eşlik ettiği 'Ara Vay Vay' parçası ile sona erdi. Etkinliğin sonunda konuşan Başrahip Zakeos Ohanyan, Bakırköy'ün Ermenilerle güzelleştiğini anlatarak, başta çocuklar olmak üzere konserde emeği geçen herkese teşekkür etti. Gece, verilen kokteylle son buldu.

 



Yazar Hakkında