Kamp Armen’e Amerika’dan destek

1918’de soykırımdan kurtulan yetimlere, evsiz ailelere maddi manevi her türlü yardımı sağlamak amacıyla kurulan Amerika Ermeni Misyoner Derneği'nin yöneticisi Zaven Khanjian, Kamp Armen’in yeniden yapılandırılması amacıyla İstanbul'daydı.

1918’de soykırımdan kurtulan yetimlere, evsiz ailelere maddi manevi her türlü yardımı sağlamak amacıyla kurulan Amerika Ermeni Misyoner Derneği, günümüzde dünyanın dört bir yanında yaşayan Ermenilere proje bazında yardım eli uzatıyor. Uzun bir mücadelenin ardından 2015’te Ermeni halkına iade edilen Kamp Armen’in yeniden yapılandırılması amacıyla İstanbul’a gelen derneğin yöneticisi Zaven Khanjian konuyla ilgili Agos’u ziyaret etti. Khanjian’la öngördükleri projeler ve derneğin diğer çalışmalarına ilişkin konuştuk.

1979’da Amerika’ya göç eden Halepli Zaven Khanjian İstanbul’a yaptığı ziyaretinin amacını şu şekilde özetledi: “Yöneticiliğini yürüttüğüm Amerika Ermeni Misyoner Derneği olarak dünyanın dört bir yanında yaşayan Ermenilere yardım ediyoruz. İstanbul’a 

Kamp Armen için geldim. İlk olarak Kamp Armen’i ziyaret etmek ve fiziki şartlarını incelemek istedim. Daha sonra ise İstanbul’daki Ermeni toplumunun önde gelen isimleriyle konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak ve kamp hakkındaki gelecek planlarını dinlemek, Kamp Armen’in yenilenmesi, eski günlerine dönmesi için neler yapabiliriz diye konuşmak istiyorum. Hrant Dink Vakfı’nda Kamp Armen’le ilgili projeleri olan mimarlardan oluşan bir grupla birlikte Gedikpaşa İncil Kilisesi Pastörü Kirkor Ağabaloğlu’yla bir araya geleceğiz.“

Kamp Armen’in misyonu halen geçerli

Dernek olarak kampın bir an önce yenilenerek eski hareketli günlerine dönmesini istediklerini belirten Khanjian, “Zamanında Kamp Armen Anadolu’da yaşayan, maddi manevi zorluklarla mücadele eden çocuklarımızı kampa getirerek, dillerini, kültürlerini ve dinlerini öğrenmelerini sağlamak adına çok önemli bir misyona sahipti. Bu geleneğin sürdürübileceğine inanıyorum. Halen aynı alın yazısına sahip Anadolu’da yaşayan çocuklarımız var” dedi. Kamp Armen’in çok farklı amaçlara hizmet edebileceğinin altını çizen Khanjian, “Örneğin burası bir kültür veya eğitim merkezi olabilir.  Sadece Türkiye’deki çocuklarımıza değil dünyanın dört bir yanında yaşayan Ermeni çocuklara ev sahipliği yapabilir“ görüşünü dile getirdi.

Toplumun ilerlemesi için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan yönetici, şöyle konuştu: “Başlıca çalışma alanlarımız; kiliseler, din adamları, okullar. Suriye, Lübnan, Amerika, Ermenistan’da okullarımız var.  Eğitimle ilgili her türlü konuda elimizden geldiğince yardımlarda bulunuyoruz. Üniversitede okuyan gençlerimize burs desteğinde bulunuyoruz. Hayır işleri yapıyoruz. Örneğin; Ermenistan’daki depremden mağdur olanlara yardımlarımız oldu. Bugün Suriye’de yaşanan vahşet için bir takım çalışmalarımız var. Bizim başlıca yardım konularımızdan biri şu an Suriye. Oradan göç edenlere temel ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyoruz.”

Ermenistan’a özel ilgi

Fransa, Ermenistan, Beyrut, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika gibi Ermeni nüfusunun fazla olduğu ülkelerdeki birçok kampa sponsor olan ve genel ofisi New Jersey’de bulunan Amerika Ermeni Misyoner Derneği’nin sadece Karabağ’da beş adet okulu bulunuyor. Tüm Ermenistan’ı kapsayan ve Hristiyanlığın mirasıyla ilgili bir proje de yürüten dernek, Amerika’daki gençleri Ermenistan’a götürerek hem onların orada çeşitli işlerde staj yapmalarını hem de Ermenistan’ı tanımalarını hedefliyor. Annelerinden süt alamayan bebeklere süt sağlama konusunda da bir çalışma yürüten dernek, her sene 40 kişilik bir ekiple Ermenistan’daki köyleri ve uzak yerleşim yerlerini ziyaret ederek oralarda yaşayan halkın sağlıkla ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyor.

2018’de kuruluşunun 100. yılını dolduracak olan Amerika Ermeni Misyoner Derneği gelirlerini değişik fonlardan ve hayırseverlerin yaptığı bağışlardan temin ediyor. 

Kategoriler

Toplum Gençler



Yazar Hakkında