Agos manşet: Bu şerden seçim çıksın

Agos'un bu haftaki manşetinde Patrik Genel Vekili Başepiskopos Ateşyan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektubun Ermeni toplumundaki yansımaları var. Başyazıda seçim işaret edildi.

Agos'un manşetine taşınan başyazısında, yaşananların bir hayıra vesile olması temennisiyle, yapılamayan Patriklik seçimleri hatırlatılıyor.

Başyazı şöyle: 

"Patrik Vekili Başepiskopos Ateşyan’ın Almanya Parlamentosu’nun kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazdığı mektubun Türkiye ve dünyadaki Ermenilerde yarattığı tepki hafta boyunca sürdü. Türkiye Ermenilerinin temsiliyeti ve devletle kurulan ilişki açısından tarihi bir  dönemeç yaşandığını söylemek yanlış olmaz. Vakıf başkanlarının Agos’a verdiği  bilgiler Ateşyan’ın da sürecin yanlışlığını kabul ettiği yönünde. Ancak Patrikhane çevrelerinden yapılan resmi açıklamalarda hala söz konusu mektuba toz kondurmama gayreti açıkça görülüyor ve eleştirilerin ölçüsüzlüğünden bahsediliyor.

Öte yandan çıplak gerçek gözümüzün önünde. Toplum bu noktaya aşama aşama geldi. Her şeyden önce Patrikhane ve vakıf seçimleri için sürecin bu derece ağırdan  alınması ve bilhassa Patriklik seçimlerinin savsaklanması ile toplum derin bir temsiliyet ve meşruiyet krizine gömülmüş durumda. Artık bu aşamadan sonra yapılacak iş önümüze bakmak ve bu şerden bir hayır çıkarmaktır. Ve herhalde ilk adım da Patrikhane’deki sandalyede seçilmiş bir kişinin oturmasıdır. Meşhur mektupta bahsedilen “Geleneksel duruş” bunu gerektirir. Bu şerrin önümüze koyduğu görevden kaçmak artık kimsenin harcı olmamalı."

Agos'ta ayrıca bu tartışmayla ilgili olarak Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu'nun (VADİP) ve Ruhani Meclis'in, Ateşyan'ın mektubuyla ilgili yazılı açıklamaları, VADİP'in açıklamasını yorumlayan 'Agos'un Merceği' köşesi ve toplumun farklı kesimlerinin mektupla ilgili yorumlarına dair geniş bir dosya yer alıyor. 

Kategoriler

Kilise



Yazar Hakkında