Agos’a siyah çelenk davası başladı

Agos Gazetesi’nin önüne 24 Nisan 2015’te sabah saatlerinde siyah çelenk bırakan iki grup hakkında Agos gazetesinin şikayeti üzerine açılan dava başladı. Gazeteyi tehdit ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıklar hâkim karşısına çıktı.

Agos Gazetesi’nin önüne 24 Nisan 2015’te sabah saatlerinde siyah çelenk bırakıp, bir bildiri okuyan ve bu görüntüleri “Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik” başlığıyla sosyal paylaşım sitelerinde yayınlayan iki grup hakkında Agos gazetesinin şikayeti üzerine  açılan dava başladı. Gazeteyi tehdit ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıklar  2 Haziran günü İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.

Tutuksuz yargılanan Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ile Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Uçar, suçlamaları reddetti. Gökçeyurt, “Siyah çelenkle devletin tanımadığı soykırıma ilişkin yanlı yayınlarını protesto ettik. Ermenilerle bir sorunumuz yoktur. İddianamede atılı olan ‘Bir gece ansızın Agos gazetesinin önündeyiz’ şeklindeki paylaşım açıklamadan sonraki bir paylaşımdır” dedi. Gökçeyurt “Anayasanın 34. Maddesindeki demokratik tepkimizi dile getirdik. Daha önce öldürülen kişiyi tanımıyoruz,  bizim ilgimiz yoktur. Dosyada adı geçen kişileri de tanımıyoruz. Beraatimizi talep ediyoruz. ” dedi.

Tanık olarak dinlenen Agos gazetesinin avukatlarından Fethiye Çetin ise “Dink ilk hedef gösterildiğinde, ‘Bir gece gelebilirim Hrant Dink hedefimiz’ denilmişti, aynen de öyle oldu” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abbas Temiz tarafından hazırlanan iddianamede söz konusu bildiriyle Karabağ’da olanlardan Agos gazetesinin sorumlu tutulduğu belirtilmişti. İddianamede, “Yurdumuz işgal edilmiş, insanlarımız katledilmişken içinde yaşadığımız bu şartlarda halen Ermeni destekçiliği yapanları özenle not alıyor ve şiddetle kınıyoruz’ dedikleri ve ayrıca da geçmiş dönemde öldürülen Hrant Dink’i anımsatarak ‘bir gece ansınızın Agos gazetesine gelebiliriz’ dedikleri ve bilahare yapmış oldukları basın açıklaması adı altındaki konuşma metnini aynı gün internet sayfasında yayınladıkları bu suretle şüphelilerin hakaret ve tehdit suçunu işlemek kastı altında hareket ettikleri dosya içerisinde bulunan delillerden anlaşılmıştır” denilmişti. İlk duruşmada şikayetçi taraf mazeret bildirerek yer almadı.

Mahkeme heyeti savunmaları aldıktan sonra duruşmayı 17 Kasım 2016 tarihine erteleyerek müşteki tarafın duruşmaya getirilmesine karar verdi. 



Yazar Hakkında