Margosyan’la fotoğrafa soruşturma

Demokrat Yargı Derneği kurucularından hakim Kemal Şahin’e, İstanbul İstinaf Mahkemesi’ne atanmasından tam beş gün sonra sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle soruşturma açıldı. Bahsi geçen paylaşımlardan biri ise Şahin’in kitap fuarında yazar Mıgırdiç Margosyan ile çektirdiği fotoğraf ve altına yazdığı yazı.

Soruşturma hakim Şahin’in İstanbul İstinaf Mahkemesi’ne atandığı tarih olan 25 Mart’tan tam beş gün sonra, 30 Mart tarihinde açılmış. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) o dönemde istem dışı bir çok hakimi istinafa üye atamasını gerçekleştirmişti.

Savunma yapılmadı

Soruşturma izni HSYK 3. Dairesince 7 Nisan tarihinde verildi. Yani Şahin’in İstinaf Mahkemesi’ne atanması, kendisine soruşturma açılması ve soruşturma izninin çıkması 12 gün içerisinde gerçekleşmiş, ki 12 gün bu tarz durumlar için ‘jet hızı’ olarak nitelendirilebilecek bir süre. 

HSYK Müfettişi  22 Mayıs tarihinde hakim Şahin’e yazı göndererek savunmasını istedi. Müfettiş kendisine sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımları iletip, yedi gün içerisinde savunma yapması gerektiğini söyledi. Hakim Şahin, müfettişin yazısına karşılık olarak “Savunma yapabilmek için öncelikle bir iddianın olması gerekir. Gönderdiğiniz yazıda iddia bulunmamaktadır. İddianın olmadığı yerde savunma da olmaz. Bu bağlamda iddianız olmadığından savunmam da olmayacaktır. Şayet meramınız paylaşımların bana ait olup olmadığını Öğrenmek ise hemen yanıtlayayım. Tüm paylaşımlar bana aittir. Ayrıca bu paylaşımları tarihsel bir ahlaki ve vicdani sorumlulukla ve de büyük bir şerefle paylaştığımı bilmenizi isterim." şeklinde cevap verdi. 

İstinaf üyeliğinin geri alınması

Bundan sonraki aşamada disiplin soruşturması HSYK 2. Dairesinin önüne gidecek. Bu tür disiplin soruşturmalarında iki sonuç çıkabilir: HSYK 2. Dairesi ya bir ceza verilmesine yer olmadığına karar verecek ya da bir disiplin cezası verecek. Disiplin cezası vermesi halinde Hakim Şahin'in istinaf üyeliğinin geri alınması gündeme gelebilir. Ayrıca HSYK 2. Dairesi, ceza kovuşturması açılmasına da karar verebilir. Çıkacak karara göre Şahin’in akıbeti belli olacak.

Cizre ve Sur için yaptığı paylaşımlar da dosyada

Soruşturma Şahin’in sosyal medya üzerinden yaptığı 14 paylaşımı kapsıyor. Facebook hesabından “Türkiye Barolar Birliği’nden Tahir Elçi’ye Destek” başlıklı yazıyı, “Terörizm torbasını meşrulaştıran bir açıklama” yorumuyla yayınlaması, gazeteci Cengiz Mumay’ı ziyareti esnasında yine Facebook hesabından “Sevgili dostum Cengiz Mumay’ın ‘Ne çok terörist vurulmuş’ kitabının imza törenine gittim bugün, hem de JİTEM’e Türkiye Adliyesi’nin ‘Jötem’ dediği günlerde…” şeklinde paylaşması, geçtiğimiz aylarda Cizre’de ölen ve yedi gün boyunca cesedi sokakta bekleyen Taybet İnan, Sur kentine ölen İsa Oran hakkında yaptığı paylaşımlar soruşturmaya dahil olan paylaşımların sadece bir kaçı.

Ayrıca 14 Kasım 2015 tarihinde Twitter üzerinden yazar Mıgırdiç Margosyan ile paylaştığı fotoğrafın altına yazdığı “Gavur mahallesinden, “tespih taneleri” gibi dağıttığımız bir halkın evladı Üstat Mıgırdiç Margosyan’dan, kızlarım Yaren ve Dilan’la birlikte özür diledik” ve “Kendilerini eksiltmemize karşılık, bunca yoksulluk içinde bizleri zenginleştirdikleri için çok minnettarız” paylaşımları da soruşturmaya dahil edildi.

Hakim Kemal Şahin, 2006 yılında da Radikal İki'de yayınlanan "Hizayaaa Geeelll!" yazısı nedeniyle de soruşturma geçirmişti. Şahin'in, Nisan ayında "Peder Bey'in Yargısı" isimli kitabı da çıkmıştı.




Yazar Hakkında