Devrimci 20'ler anıldı

15 Haziran 1915’te idam edilen Sosyal Demokrat Hınçak Partisi üyesi sosyalist Paramaz (Madteos Sarkisyan) ve on dokuz devrimci Ermeni Nor Zartonk’ta düzenlenen etkinlikle anıldı.

Kobane’de IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı’nın (Paramaz Kızılbaş) annesi Nuran Ağırnaslı, tarihçi Kadir Akın ve Nor Zartonk eş başkanı Alexis Kalk’ın konuşmacı olduğu panelde, 20 Ermeni sosyalistin hayatları ve soykırım süreci konuşuldu. 

Panelde konuşan tarihçi-yazar Kadir Akın, Paramaz’ın idamından 101 sene sonra Paramaz rumuzunu kullanan Ağırnaslı’nın hayatını kaybetmesine değindi, “Nejat kopmuş olan zinciri 101 yıl sonra tekrar bağladı” dedi. Akın, 20’lerin idamının soykırımın işaret fişeği olduğunu söyledi; 1915 birlikte sadece Ermeni halkının değil devrimci hareketin de yok edildiğini söyledi.

Nuran Ağırnaslı, 2014’te Kobane’de IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden oğlu Nejat Suphi’yle ilgili anılarını anlattı.

Alexis Kalk ise Nor Zartonk’un hikayesini ve örgütlü mücadelenin önemini aktardı. 

1914 yılının Haziran ayında Sosyal Demokrat Hınçak Partisi’nin 120 üyesi, dönemin İttihat ve Terakki Partisi’nin lideri Talat Paşa’ya ve diğer yöneticilere suikast düzenleyecekleri suçlamasıyla tutuklanırlar. Tutuklananların bir kısmı araya giren insanlar ve ödenen rüşvetler sayesinde serbest kalırlar. Kalan tutukluların sayısı 49’a kadar düşer. 1914 Haziran ayından 1915 Mayıs ayına kadar yargılanmayı bekleyen tutuklular cezaevinin kötü koşullarında hayatta kalmaya çalışırlar. Mayıs ayında Divan-ı Harp mahkemesi tarafından yargılanan aralarında Ermeni devrimci Paramaz’ın da bulunduğu 20 kişi ''Özgür ve bağımsız bir Ermenistan kurma amacıyla silahlı eylemlerde bulunmak, yabancı devletleri Osmanlı'ya karşı kışkırtarak, devletin bölünmez bütünlüğüne yönelik tehlikeli planlar yapıp, Osmanlı halklarından bir kısmının Osmanlı hâkimiyetinden ayrılıp kendi başına devletler yaratma amaçlı değişik yerlerde alenen ve gizli toplantılar gerçekleştirmek, basın-yayın yoluyla bu amaçların propagandasını yapmak ve kışkırtıcı çalışmalar örgütlemekle'' suçlamalarıyla idam cezasına çarptırılırlar. 20’ler, 15 Haziran 1915 günü sabaha karşı Beyazıt Meydanı’nda asılırlar.  

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Paramaz devrimci


Yazar Hakkında