Klonlama nedir?

Melik Cavak 

Günümüzde hayvanları klonlamak mümkündür.  Bunun için çok büyük paralar ödenir. Klonlamak bence yanlış bir şeydir, çünkü bir hayat tekrarlanamaz bence.  Mesela istersek türleri tükenmiş hayvanların mesela dinozorların kemiklerinden DNA haritalarına ulaşarak klonlamak mümkündür. Ünlü insanlar çoğu zaman istediklerinde kendi evcil hayvanlarını klonluyorlar. Eğer http://www.myfriendagain.com sitesine veya benzerlerine girerseniz hayvanlarınızı klonlayabilirsiniz, diye düşünüyordum ama bunu bir uzmana sordum. Utrecht Üniversitesi’nde Biyomedikal Genetik bölümü doktora öğrencisi Yuva Öz sorularıma cevap verdi. 

Sizce evcil hayvanlar klonlanabiliyorsa türü tükenmiş hayvanlar da klonlanabilir mi?

Türü tükenmiş hayvanların klonlanması bir hayli zordur. Sebebi, doku yokluğundan dolayı, DNA'larının tümünün eksiksiz sekanslanmasının tam olarak mümkün olmamasıdır. Sentetik DNA yapımı teknolojisi ilerledikçe, ve bilim eksik sekansları dolduracak seviyeye geldiğinde mümkün olabilir. Ayrıca taşıyıcı bir anne olmadan embriyonun yapay bir ortamda gelişmesi mümkün değildir. Farklı bir türden taşıyıcı annenin kullanılması, tür uyuşmazlığından dolayı da mümkün olamamaktadır.

Her canlının DNA'sı var mıdır?

Canlılığın en temel tanımı kendini çoğaltabilmektir. Bildiğimiz hemen hemen her canlının DNA’sı olsa da, bazı virüsler hayat kodlarını tek zincirli RNA’da taşırlar ve bu şekilde kendilerini çoğaltırlar. Canlı olup olmadığı tartışılan, ‘Prion’ adı verilen protein molekülleri ise, beyinde birtakım hastalıklara sebep olup kendilerini çoğaltabilmektedirler. Bu ilginç moleküllerin hiçbir kalıtımsal kodu taşımadan bunu yapabilmesi, canlılığı yeniden tanımlayıp hayatın DNA ve RNA'siz da var olabileceğini iletmektedir

İnsanlar klonlanabilir mi? 

insanlar ve diğer canlılar klonlanabilir. Fakat yüzde yüz sağlıklı bir şekilde klon yaratmak henüz mümkün değildir. Yaşlanmış bir DNA'yı alıp yeni bir hücreye koymak teknik olarak mümkün olsa da bunun sağlıklı bir birey meydana getirmesi tartışılmaktadır.

İnsan klonlanıyorsa bilinci aynı mı olur? Boyutları aynı mı olur?

Bilinç, canlının kendine ait özgün sinir sisteminin meydana getirdiği farkındalıktır. Bilincin aynı olması mümkün değildir. Eğer tek yumurta ikizlerini düşünürseniz, yüzde yüz aynı DNA’ya sahiptirler fakat farklı kişilerdir.