Nöbetçi yayın yönetmenleri Fincancı, Önderoğlu ve Nesin tutuklandı

Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmeni kampanyasında yayın yönetmenliği yapan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Özgür Gündem gazetesinin "Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına destek olan ve birer gün Özgür Gündem'in Eş Nöbetçi Yayın Yönetmenliği'ni yapan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin tutuklandı.

Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası çerçevesinde görev aldıkları için Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Eşref Durmuş tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilmişlerdi. 

Savcılık ifadesine gitmişlerdi

Özgür Gündem Gazetesi’nin başlattığı “Özgür Gündem’le Dayanışmak İçin Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmeni”  kampanyasına katılan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun da aralarında olduğu bir grup bugün sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi.  

"Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 44 kişiden 37’si hakkında gazetede 'örgüt propagandası' yaptıkları iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Bu sabah savcılığa ifade vermeye giden Cengiz Boysoy, İhsan Eliaçık, Beyza Üstün ve Kemal Can’dan  Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun örgüt propagandasını yaptığını iddiasıyla tutuklanmaları talebi ile 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Öğleden sonra hakim karşısına çıkan Fincancı, Nesin, Önderoğlu'nun mahkeme tarafından tutuklanmasına karar verildi. 

Medyanın editöryal çizgisi radikal müdahale gördü

Savcılık sorgusunda Önderoğlu, siyasi ayrım yapmaksızın her kesimden gazeteci ile dayanıştığını, mesleki dayanışma için Gündem’e yayın yönetmenliği yaptığını belirterek, “20 yıldır gazetecilik yapıyorum. 25 Temmuz 2015’de Başbakan Davutoğlu’nun gazetelerin genel yayın yönetmenlerine toplayarak mutabakata varması sonrasında Güneydoğu’da yaşananlara dair medyanın editöryal çizgileri radikal bir şekilde müdahale gördü. Bu kapsam haricinde yayın yapanlar ise terörle mücadele kanunun muhtelif maddeleri üzerinden orantısız müdahale maruz kaldı” dedi.

Şebnem Korur Fincancı ise gazetede yayımlanan haberlerin içerikleri hakkında haberdar olduğunu belirterek, gazete ile her zaman dayanıştığını söyledi.

TİHV'den açıklama

Mahkemeye sevkin ardından Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılması için açıklama yaptı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Korur Fincancı için yapılan açıklamada, “Sadece ülkemiz için değil tüm dünya için hayatını işkencenin önlenmesi ve insan haklarının son bulmasına adayan sevgili başkanımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı tutuklama girişiminin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?" diye sordu.

Açıklamada Şebnem Korur Fincancı'nın yanı sıra  savcılık tarafından yine aynı gerekçe ile Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu'nun da birlikte tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildiği hatırlatıldı.

TİHV ,"Özellikle son dönem hepimizin tanıklığında yaşananlar göz önüne alındığında bu tutuklama talebinin hukuki temelden yoksun, bir şekilde asıl amacın işkence ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi mücadelesinin dolaylı yollarla engellenmeye çalışması anlamına gelmektedir" denildi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında