Üç nöbetçi yayın yönetmeninin tutuklanmasına tepkiler artıyor

Özgür Gündem gazetesine nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için dün tutuklanan Fincancı, Önderoğlu ve Nesin için Avrupa Birliği, İnsan Hakları İzleme Örgütü, PEN ve EuroMed’den açıklama geldi. Tutukluların derhal serbest bırakılması istendi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ile gazeteci yazar Ahmet Nesin’in tutuklanmasına aralarında Avrupa Birliği, İnsan Hakları İzleme Örgütü, PEN ve Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EuroMed) açıklama yaparak tepki gösterdi.

AB: Basın özgürlüğüne aykırı

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile AB Bölgesel Politika Komiseri Johannes Hahn, Özgür Gündem gazetesinin üç nöbetçi yayın yönetmeninin tutuklanmasıyla ilgili ortak açıklama yayınladı. Mogherini ve Hahn bugün yaptıkları açıklamada, üç gazeteci ve hak örgütü temsilcisinin tutuklanmasının, Türkiye’nin, basın özgürlüğünün de içinde bulunduğu temel haklara saygıyla ilgili taahhütlerine aykırı olduğu belirterek masumiyet karinesine saygının önemli olduğunu, Türkiye’nin demokratik standartlar ve uygulamaları kriter alması gerektiğinin ve AB ile müzakereleri süren her aday ülke gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca insan haklarını garanti altına alması gerektiğini söyledi.

HRW: Anahtar roldeki kişiler serbest bırakılmalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin en saygın hak savunucularından Önderoğlu ve Fincancı’nın tutuklanması, insan hakları savunucularının yeni hedefler olacaklarının da göstergesi olacağının altını çizdi.  AB ve ABD hükümetlerinin sansür ve sindirmeye karşı yapılan bu uygulamaya güçlü şekilde karşı çıkılması gerektiğini söyleyerek, tutuklanan insan hakları alanında anahtar roldeki kişilerin acilen serbest bırakılmalarını ve suçlamaların düşürülmesini istedi.  HRW Avrupa ve Merkez Asya Direktörü Hugh Williamson, “Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in tutuklanması, Türkiye’deki hak ihlallerini belgeleyen gazeteciler ile bilinen hak savunucularının yetkililerce hiç tereddüt edilmeksizin hedef alınmasının şoke edici bir kanıtı oldu” diye konuştu.

EuroMed: Gazetecilere baskıya son verin

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EuroMed) de açıklamasında, tutukluların derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, “Tutukluların fiziki ve psikolojik bütünlükleri garanti altına alınmalı, acilen serbest bırakılmalıdırlar. Hak savunucularına ve gazetecilere karşı taciz ve yıldırma uygulamalarına son verin” ifadelerini kullandı.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında