Dağlık Karabağ'da çözüme yaklaşıldı mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, siyasi çözümde kararlı bir ilerleme sağlanacağının vurgulandığı üç taraflı bir bildiriyi kabul etti.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Rusya mevkidaşı Vladimir Putin dün St. Petersburg’da yapıldı. Sarkisyan’ın Rusya’ya yaptığı çalışma ziyareti sırasında Rus mevkidaşı Putin ile görüşmesi ardından, Ermenistan-Rusya-Azerbaycan Cumhurbaşkanların üç taraflı görüşmesi de bekleniyordu. Beklenen görüşme de gerçekleşti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Dağlık Karabağ'daki çözüm sürecine ivme kazandırma konusunda uzlaşmaya vardığını açıkladı.

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, siyasi çözümde kararlı bir ilerleme sağlanacağının vurgulandığı üç taraflı bir bildiriyi kabul etti" diyen Lavrov, liderlerin bölgedeki durumun normalleşmesi konusundaki kararlıklarını açıkça bir kez daha dile getirdiklerini vurguladı.

Kesin olmamakla birlikte toplantı sonrası çatışma bölgesinde görev yapan AGİT gözlemcilerinin sayısını artırma konusunda anlaşma sağladıkları belirtiliyor.

Barışçıl çözüm için

St. Petersburg havalimanında gazetecilere konuşan Sarkisyan toplantı öncesi yaptığı açıklamada, beklenen üç taraflı görüşme ile ilgili, “Son yıllarda tarafların 1994 ve 1995 yıllarındaki ateşkes anlaşmalarına uyum ve bunlardan doğan yükümlülükleri yerine getirme konusunda ümit verici. 16 Mayıs’ta Viyana’da Eşbaşkanların yaptığı açıklama da bizi bu yönde düşünmeye itiyor. Umarım St. Petersburg’da nihai  anlaşmaya varacağız ve Azerbaycan artık yükümlülükleri yerine getirecek, sınırlarda ateşkes ihlalleri yaşanmayacak, biz ise Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü gibi iyi niyetle müzakerelere devam edeceğiz” diye konuştu.

Kilit rol Rusya'nın

Yine toplantı öncesi konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Karabağ zirvesinin" kolay geçmeyeceğini belirtti. “Önemli olan Karabağ'da çatışmaların tekrarlamamasını garanti altına almak " değerlendirmesini yapan Peskov, zirve öncesi Putin'in Sarkisyan ve daha sonra  Aliyev ile yalnız görüşeceğini belirtmiş ve “Yapmayı tasarladığımız üçlü görüşme doğal olarak zor geçecek” şeklinde konuşmuştu.

Önceki günlerde Putin'in yardımcısı Yuriy Uşakov, Kremlin'in Dağlık Karabağ çatışmasının normalleştirme sürecinde aktif rol oynamak istediğinin altını çizmiş, son olaylardan sonraki varılan ateşkeste Rusya'nın "kilit rol" oynadığını vurgulamıştı.



Yazar Hakkında