Zenit: “Ben raporda ‘öldürülecek’ dedim, değiştirildi”

Dün başlayan Dink cinayeti davasında dönemin Trabzon İstihbarat polis memuru Muhittin Zenit’in sorgulanmasına devam edildi. Zenit, “Ben memur olarak 'öldürülecek' olarak arz ettim. Şube müdürüne götürdükten sonra da Engin Dinç, Özkan Mumcu’yla görüp dizayn etti” diye konuştu.

Çağlayan Adliyesi’nde 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink cinayeti davasının ikinci günü, dönemin Trabzon İstihbarat’ta görevli polis memuru Muhittin Zenit’in sorgusuyla devam etti.

Tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir, Ramazan  Akyürek duruşma salonunda hazır bulunurken, başka cezaevlerinde bulunan tutuklu sanıklar da SEGBİS’le duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay  ve Faruk Sarı da mahkeme salonunda bulundu.  

Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil,  Emel Ataktürk Sevimli ve İnci İşbulur katıldı. 

Dün mahkeme heyeti ve Dink ailesi avukatları tarafından çapraz sorguya alınan Zenit, bugün sanık vekilleri ve sanıklar tarafından sorgulandı.

İstihbarat usta çırak ilişkisi vardır 

Zenit’e kaybolan F5 raporları, Erhan Tuncel’le telefon görüşmesi, Ankara’ya görevlendirilmesi, baskı görüp görmediği, cinayetten sonra Trabzon İstihbarat’a neden geldiği soruldu.

Savcı’nın, Zenit’in Ankara’da göreve başladıktan sonra İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından dinlendiğini hatırlatarak ‘Üzerinde baskı oldu mu?’ sorusuna Zenit, “Bu dinleme kayıtlarından bana yansıyan hiçbir şey yok. Kendi personelinin terörist olarak gören bir irade bunu yapıyor” dedi. 

F5 raporlarının yok olmasına ilişkin soruya Zenit, “İstihbaratta usta çırak ilişkisi vardır. Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Özkan Mumcu masa amirimiz, bu raporları beraber hazırladık. Neden benden hesap soruluyor” diye cevap verdi. Yeni bir bilgi vermiyorsa F5 raporunun düzenlenmeyeceğini savunan Zenit, “Biz bu raporları alıp götürmedik, arşivde olacak. Benim sakladığım bir şey yok. F5 raporları sadece Dink cinayetiyle gibi algılanıyor. McDonalds eylemi sonrası düzenlenmiş belgeler de var” ifadelerini kullandı.

Usulüne uygun yazalım

Zenit, ‘öldürülecek’ olarak yazdığı F4 raporunun ‘ses getirecek eylem’ olarak değiştirilmesine yönelik soruyu, “Ben memur olarak öldürülecek olarak arz ettim. Şube müdürüne götürdükten sonra da Engin Dinç, Özkan Mumcu’yla görüp dizayn etti” diye cevapladı. SESBİS’ten söz alan Özkan Mumcu “Dinç müdürümüz bu ‘elemanın ağzıyla olmuş, daha usulüne uygun formatta yazalım’ dedi. Yazı üzerinde değişiklik yaptı, İstanbul’a gönderilen resmi yazı haline getirdi” dedi. 

Söz alan Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel ve Muhittin Zenit arasındaki ilişki üzerine sorular sordu. Sorular üzerine Zenit, “Sizin isminizi 19 Ocak’ta Engin Dinç bana ‘Seni arayacak’ diyene kadar duymadım” dedi. 

Sildirtilen bilgiler 

İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderilen F4 raporlarının sadece özet bilgisinin görülebildiği İstihbarat Değerlendirme Raporu’nda (İDP) bulunan özet bilgileri sildirttiğini söyleyen Yılmazer, ‘Tüm illerin ekrana ulaşmasını engelledim. Fail yakalanmaya çalışıyordu, sürecin selameti açısından. Sonradan açılmıştır” ifadelerini kullandı.

Yılmazer, “Zenit’e sen bu işten uzak dur dedim. Hukuki bir dava oldu. İfademde olan husus bu” dedi. 

Duruşmaya saat 13.34’te ara verildi. Aranın ardından Muhittin Zenit’in sorgusu devam edecek. 



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.