Birleşik Krallık AB'ye hayır dedi

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda (Brexit) seçmenlerin yüzde 52’si ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi.

Birleşik Krallık’ta 33 milyon seçmen toplam 382 seçim bölgesinde sandık başına gitti.

Referanduma katılım oranı yüzde 72.2 olarak açıklanırken Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasını isteyen seçmenlerin oranı yüzde 52, AB yanlıları ise yüzde 48.2'de kaldı.

İngiltere ve Galler’deki seçmenlerin çoğunluğu AB’den ayrılmayı istersen İskoçya ve Kuzey İrlanda’da yaşayanla AB'de kalmak istedi. 

Sterlin en düşük seviyede

İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. 

Referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.

Cameron'dan istifa açıklaması

İngiltere Başbakanı Cameron, 'tercihe saygı duyulmalı ama benim de sahil olduğum kaybeden taraf çaba göstermeliydi' dedi. Önümüzdeki dönemde 'geminin kaptanının' kendisinin olmaması gerektiğini söyledi. 

Corbyn: Kemer sıkma önlemlerinden bıkkınlığın göstergesi

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçmenin kararına saygı duyulması gerektiğini belirterek, İngiltere'nin AB'den çıkışının yasal zeminini oluşturan Lizbon anlaşmasının 50. maddesinin derhal devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Corbyn, referandum sonuçlarını yorumlarken, seçmenin bütçe kesintileri ve kemer sıkma önlemlerinden bıkkınlığının altını çizdi.

İşçi Partisi lideri, ayrılık müzakereleri sırasında çalışanlar ve çalışma koşullarına ilişkin en iyi anlaşmanın yapılmasın gerektiğini, ama gelişmelerin zorlu bir sürece işaret ettiğini vurguladı.

Ayrılma süreci 2 yılı bulabilir

BBC Türkçe'nin haberine göre, AB'den ayrılma sürecinin 2 yılı bulması bekleniyor. İngiltere'nin AB'den ayrılırken müzakerelerin odaklanacağı konular arasında ise serbest ticaret anlaşması ve güvenlik konuları öne çıkacak.

Müzakere sürecinde İngiltere AB içinde kalacak ve AB yasaları yürürlükte olacak.

İki yıl süresince eğer bir anlaşmaya varılmazsa İngiltere Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarına bağlı olarak yoluna devam edecek.

Ancak İngiltere'nin DTÖ'ye katılımı AB çatısı altındayken gerçekleşmişti. AB ise bu anlaşma koşullarını "kopyalayıp yapıştıramazsınız" diyor.

Yani İngiltere'nin dünyayla ticareti de baştan müzakere edilecek.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında