AB'nin kurucu ülkeleri toplanıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı üzerine, Avrupa Birliği’nin kurucu ülkeleri, Almanya’nın çağrısıyla olağanüstü gündemle toplanıyor. AB ülkeleri yetkililerinin ardı ardına yaptıkları açıklamalarda, kararın AB’nin reforma gitmesi konusunda ‘acil bir çağrı’ olduğu vurgulandı.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in AB kurucu ülkelerin Dışişleri Bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet ettiği duyuruldu. Açıklamada, ayrılma kararı için ,”Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün olacağa benziyor” ifadesi kullanıldı. 

Villa Borsig’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya’nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.

Birleşik Krallık’taki ‘brexit’ kararının ardından ülkelerden ardı ardına açıklamalar geldi.

Obama Cameron’la konuşacak

Beyaz Saray, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın, İngiltere Başbakanı David Cameron'la konuşacağını duyurdu.

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump, Brexit'le ilgili yaptığı değerlendirmede İngiltere için, 'ülkelerinin kontrolünü geri aldılar" dedi.

Kremlin: AB ekonomik güç olarak kalmalı

Kremlin sözcüsü, AB'nin büyük ekonomik bir güç olarak kalmasını istediğini söyledi.

Brexit'le ilgili değerlendirmede bulunan sözcü, "Umarız Birleşik Krallık, Rusya'yla daha iyi ilişkilere ihtiyacı olacağını anlamıştır" dedi.

Fransa’da acil kabine toplantısı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, 'Birleşik Krallık için üzücü' diye yorumladığı kararın ardından Avrupa'nın devam edeceğini ancak halkının güvenini kazanması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Fransa'nın yerel saatle 16.00'da acil kabine toplantısı yapacağı ve İngiltere'deki referandum sonucunu görüşeceği bildirildi.

Hollanda: AB reformu için uyarıcı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin kararının AB'de reform yapılması için bir 'uyarıcı' olması gerektiğini söyledi. İngiltere'nin bu kararından dolayı oldukça üzüntü duyduğunu dile getiren Rutte, Avrupa'nın işbirliğine devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Brexit kararının 'geriye döndürülemez' göründüğünü belirten Rutte, sürecin uzun sürebileceğini ifade etti.

İspanya: AB yenilgisinden sağlam çıkacağız

İspanya Başbakanı Avrupa Birliği'nin reforma gitmesi gerektiğini ancak Brexit 'yenilgisinden' sağlam çıkacağını dile getirdi.

İtalya: değişikliğe gidilmeli

İtalya Başbakanı Matteo Renzi Avrupa'yı daha 'adil ve insani' yapmak için değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu.

Çek Cumhuriyeti: Birliğin güçlenmesi için

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, sadece İngiltere ayrılma kararı aldığı için değil aynı zamanda birliğin güçlenmesi için AB'nin hızlıca değişiklik yapması gerektiğini söyledi.

İsviçre: Uyan çağrısı

İsviçre Başbakanı da Brexit kararının AB için bir 'uyan' çağrısı olduğunu, birliğin kendi vatandaşlarının beklentilerine cevap verebildiğini göstermesi gerektiğini ifade etti.

Polonya: Kötü haber

Polonya Dışişleri Bakanı da Brexit kararının 'Avrupa için kötü haber' olduğunu söyledi. Ayrıca bu kararın, AB konseptinin değişmesi gerektiğine dair bir işaret olduğunu belirtti.

Finlandiya: Kötü bir kabus

Eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'kötü bir kabus' olarak yorumladı: "Lütfen hala uyuduğumu ve bunun sadece kötü bir kabus olduğunu söyleyin" dedi

Marine Le Pen ve Gert Wilder

Aşırı sağdan ‘biz de ayrılalım’ çağrısı

Birleşik Krallık'ta Avrupa Birliği referandumundan birlikten ayrılma kararının ardından Fransa, Hollanda ve İtalya'daki aşırı sağcı siyasetçiler, ülkelerinde de referandum yapılması çağrısında bulundu.

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Lideri Marine Le Pen, referandum sonuçlarının resmen açıklamasının ardından Fransa'da da referandum yapılması çağrısında bulundu.

Le Pen, Twitter'daki resmi hesabında "Özgürlüğün zaferi. Tıpkı yıllardır istediğim gibi. Şimdi referandum sırası Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde." yorumunu paylaştı.

Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de sonucu memnuniyetle karşıladı.

AB karşıtı görüşleriyle bilinen Wilders, benzer referandumun zaman kaybetmeksizin bir an önce Hollanda'da yapılmasını isteyerek, “Şimdi sıra bizde” diye konuştu.

Avrupa'nın elitlerinin de aynı zamanda yenildiğine işaret eden Wilders, 23 Haziran'ın tarihe "bağımsızlık günü" olarak geçeceğini ifade etti.

 İtalya'da AB karşıtı tezlerin en güçlü savunucusu durumunda olan Kuzey Birliği Partisi'nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, referandum sonucu kesinleşince sosyal medyadaki hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. 

İngiltere'nin ayrılma kararını şimdi kendilerinin de izlemeleri gerektiğini savunan Salvini, “Yaşasın özgür vatandaşların cesareti. Kalp, akıl ve gurur, yalan, tehdit ve şantajı yeniyor. Teşekkürler Birleşik Krallık. Şimdi sıra bizde” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında