Netanyahu: Anlaşma ekonomimize ivme kazandıracak

İsrail ve Türkiye arasında varılan anlaşma sonrası ilk açıklama İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan geldi. Netanyahu, anlaşmanın İsrail için önemli sonuçları olacağını söyledi.

İki ülke arasında üç yıldır süren müzakereler sonucunda dün anlaşmaya varıldı.  

İtalya'nın başkenti Roma'da sonlandırdığı belirtilen anlaşmayla ilgili Başbakan Binali Yıldırım bugün saat 13'te bir açıklama yapacak 

ABD'nin de desteğiyle varılan anlaşmanın Salı günü imzalanacağı belirtiliyor. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün bir açıklama yaparak, Türkiye'yle varılan anlaşmanın ülke ekonomisine büyük bir ivme kazandıracağını söyledi.

Roma'da konuşan Netanyahu, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini 'önemli bir adım' olarak niteleyerek "İsrail ekonomisi için çok büyük olumlu etkileri olacaktır.

BBC Türkçe’nin haberine göre, İsrail yeni bulunan doğalgaz rezervlerinin uluslararası pazarlara satışı için Akdeniz ve Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattı projesi üzerinde duruyor. Ayrıca Akdeniz'in doğusunda yeni doğalgaz arama-çıkarma çalışmalarının yürütülebilmesi için Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin önemli olduğu ifade ediliyordu. 

Netanyahu'yla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de "Gelişmelerden dolayı çok memnunuz. Arzu ettiğimiz yönde adımlar atılıyor" dedi. 

Anlaşmanın ayrıntılarının bugün açıklanması bekleniyor. İsrail parlamentosu anlaşmayı Çarşamba günü oylayacak. 

Anlaşma kapsamında yer alan önemli maddeler haber ajanslarına şu şekilde yansıdı:

İsrail, 2010 yılında uluslararası sularda öldürdüğü 9 Türkiye vatandaşının ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Gazze'ye insani yardım girişine ve altyapı inşaatlarına izin verildi. İnsani yardım İsrail’in denetiminden geçecek.

Anlaşmada Hamas'ın konumuna dair bir madde yer almadı.

Anlaşmayla birlikte iki ülkenin ilişkileri tekrar büyükelçilik düzeyine çıkarması bekleniyor.



Yazar Hakkında