41 kişi hayatını kaybetti, 239'den fazla yaralı var

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde dün akşam meydana gelen saldırıda en az 41 kişi hayatını kaybetti, 239 yaralı var.

Bugün öğle saatlerinde İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, dün gece İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen canlı bomba saldırısında 10'u yabancı uyruklu, 41 kişi hayatını kaybetti. Dün gece tedavi altına alınan 239 yaralıdan 109’u ise tedavileri yapıldıktan sonra hastanelerden taburcu edildi. 

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre, ölenlerden 5'i Suudi, 2'si Irak, 1'i Tunus, 1'i Özbekistan, 1'i Çin (Doğu Türkistan), 1'i İran, 1'i Ukrayna, 1'i de Ürdün vatandaşı. 

Hayatını kaybedenlerden 19'unun kimliği belirlendi ve ailelerine teslim edildi. Yaralanan 239 kişiden 109'u taburcu edildi, 130'unun hastanedeki tedavileri sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın IŞİD bağlantılı olduğunu açıkladığı saldırıda üç canlı bomba kendini havaya uçururken, dört saldırganın daha eyleme katıldığı iddia edildi. Havaalanında bir güvenlik zaafiyetinin olmadığını söyleyen Başbakan Yıldırım, "Teröristler bir ticari taksiyle havalimanına gelmiş ve bilahare eylemlerini gerçekleştirmişlerdir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamasına göre, saldırıya dair ilk bulgular IŞİD'i işaret ediyor, inceleme sürüyor. 

Yıldırım "Güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitlerde emareler DEAŞ’ı işaret etmekte beraber bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir. Teröristler bir ticari taksiyle gelmişlerdir. Canlı bombaların ayrıca silah bulundurmaları olayın vahametini arttırmıştır. Kaçan bir terörist olduğu değerlendirilmemekte. Her 3 canlı bombanın ateş ettikten sonra kendilerini patlattıkları yönünde ilk bulgular var" dedi.

Hayatını kaybedenlerin kimlikleri henüz açılanmazken, ölenler arasında yabancı uyruklular olduğu da belirtildi.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği yaralılar arasında en az 7 vatandaşının olduğunu açıkladı.

Atatürk Havalimanı 02.20'den itibaren yeniden çalışmaya başladı. 

Yaralananların hastanede tedavileri devam ediyor.  

Yurtdışından 'kınama'

Yurtdışından saldırıya yönelik kınama mesajları geldi. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon "terörist saldırıyı" kınadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner de yaptığı yazılı açıklamada yararlıların bir an önce iyileşmeleri, yaşamını yitirenlerin ailelerine de başsağlığı dilediklerini belirterek, “Soruşturma boyunca Türk makamları ile yakın temas halinde olacağız. Terör tehdidi ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma içindeyiz.

AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, BakanBert Koenders, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak, Atatürk Havalimanı'ndaki "korkunç saldırıya" ilişkin taziyelerini iletti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı:

"İstanbul'daki korkunç saldırıdan şoke oldum. Böyle zalim eylemler için kullanılacak söz yok. Düşüncelerimiz Türkiye halkıyla"

Almanya Başbakanı Angela Merkel de ''Tüm Türkiye halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum'' diye konuştu.

Bu arada Hollanda'nın en çok satan gazetesi Telegraaf, Twitter üzerinden "PrayforTurkey-Türkiye için dua edin" başlığıyla Türkiye ile dayanışma mesajı yayınladı.

Fransa ve İtalya başbakanları ve İngiltere Dışişleri Bakanı da taziye dileklerini iletti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da Twitter'dan ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun mesajı gönderdi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında