'Saldırıların hedefi doğrudan Ermenistan'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Kafkasya gezisinin ilk durağı Ermenistan’a ziyareti bugün gerçekleşti. Ziyaret öncesi sabahın erken saatlerinde Ermenistan sınırından çatışma haberleri geldi. Resmi açıklamalara göre 3 Ermeni askerinin hayatını kaybettiği ve 6 askerin yaralandığı saldırının ardından uzmanlar temkinli olma çağrısında bulundu. Saldırıyla ilgili bölgede bir AGİT heyetinin araştırma yapması talep edildi.

NEWS.am haber sitesinde yer alan bilgiye göre bu sabah Ermeni-Azeri sınırı kuzeydoğu mevkiinde Azerbaycan tarafı  ateşkes rejimini ihlal ederek, Ermenistan’ın Tavuş eyaleti Berdavan ve Çinar köyleri yönünde bulunan Ermeni savunma mevzilerine saldırı düzenledi. Saldırının ardından Ermenistan Dışişleri Bakanlığı AGİT'in bölgeye bir heyet göndererek araştırma yapması için çağrıda bulundu.

Ermeni tarafının geri püskürtmeyi başardığı saldırıda üsteğmen Muşeğ Nurbekyan, er Zohrab Balabekyan ve er Karen Davityan adlı üç asker hayatını kaybetti.  Açıklamada olayda ayrıca 6 askerin yaralandığı da kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Kafkasya’ya düzenlediği gezinin ilk durağı olan Ermenistan’a gelişinin hemen öncesinde gerçekleştirilen saldırıyı, Ermensitanlı uzmanlar provakasyon olarak değerlendirdi ve bu ortamın hazırlanmasında uluslararası toplumun büyük pay sahibi olduğunu kaydetti.

Suçlu uluslararası toplum

Bölgeye üst düzey konukların ziyaretini fırsat bilerek Azerbaycan’ın provakasyon amaçlı saldırılar düzenlediğini belirten askeri uzman Hraçya Petrosyan,  “Azerbaycan, bu saldırılarla Ermenistan’ın sabrının taşıp saldırıya aynı şiddetle veya misliyle karşılık vermesini bekliyor” dedi.  

Açıklamalarına saldırıların artık doğrudan Ermenistan’ı hedef almaya başladığına dikkat çekerek devam eden Petrosyan,  Ermenistan’ın karşılık vermesi durumunda Azerbaycan’ın uluslararası düzeyde büyük gürültü çıkarmayı hedeflediğini ifade etti. Azerbaycan’ın, Ermenistan’ı saldırgan ülke konumunda göstermeye yönelik planlarını sürdürmesinde uluslararası toplumu suçlayan Petrosyan,  “Azerbaycan’a yönelik sert tedbirler alamıyor ya da tepki göstermek istemiyorlar” dedi.

Hraçya Petrosyan ″Biz bugün bir ikilemle karşı karşıyayız. Ya sabır göstereceğiz ya da tahriklerin kurbanı olacağız.  Ne yazık ki sabır göstermenin bizden insani kayıplara sebep olduğu bir gerçek, ancak savaşın başlama olasılığını hesaba katarsak, yüzlerce hatta binlerce kurban verilecek. O durumda sonuçlar çok daha ağır olur″ sözleriyle bu saldırı karşısında yetkililere temkinli olma çağrısında bulundu.

Kategoriler

Güncel Ermenistan