Semerciyan’ın şampiyonu Sahakyan

Rupen Semerciyan Baskebol Turnuvası, 26 Haziran Pazar günü düzenlenen final karşılaşmasıyla sona erdi. Finalde Aramyan’la Sahakyan takımları karşı karşıya geldi. Sahakyan takımı karşılaşmadan 91- 50’lık skorla ayrıldı ve şampiyonluğunu ilan etti.

Türkiye’ye basketbolu getiren isimlerden ve 1935-1938 arasında Türkiye Basketbol Milli Takımı’nın ilk antrenörü olan Rupen Semerciyan’ın anısına düzenlenen Rupen Semerciyan Baskebol Turnuvası, bu yıl Sahakayan Nunyan Okulu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Mayıs ayında başlayan turnuva, 26 Haziran Pazar günü düzenlenen final karşılaşmasıyla sona erdi. Finalde Aramyan’la Sahakyan takımları karşı karşıya geldi. Aramyan takımı maça oldukça etkili başladı. Bir süre önde devam eden Aramyan takımı, kaçırdığı basketlerle Sahakyan’ın hücumuna cevap veremedi. Bunun üzerine ikinci periyodun sonunda Sahakyan Takımı öne geçti ve maç sonuna kadar geriye düşmedi. Üçüncü ve son periyotta hâkimiyeti tamamen eline alan Sahakyan takımı karşılaşmadan 91- 50’lık skorla ayrıldı ve şampiyonluğunu ilan etti. 

Final karşılaşması öncesinde üçüncülük ve dördüncülük karşılaşması ise nefesleri kesti. Ortaköy Tarkmançats ve Pangaltı Mıhitaryan takımları arasında geçen üçüncülük dördüncülük karşılaşmasında son periyoda kadar eşitlik bozulmadı. Son periyodun son dakikalarına girerken Ortaköy takımı bulduğu fırsatları baskete çevirince son dakikalara önde girmeyi başardı. Fırsatları değerlendiremeyen Pangaltı Mıhitaryan takımı basket bulamayınca, Ortaköy Tarkmançats takımı 68- 53’lük galibiyetle turnuvanın üçüncüsü oldu. Veteranlar da bir dostluk maçında karşı karşıya geldi.  

Müsabakalar bittikten sonra ödül törenine geçildi. Törende açılış konuşmasını yapan, tertip heyetinden Ara Kurtoğlu, “Bu yıl 27.sini düzenlediğimiz Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası’nın sonuna geldik. Bu yıl bizlere destek olan eski tertip heyeti ve şu anda görev yapan arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim.” Ara Kurtoğlu’ndan sonra konuşan  İstanbul Ermeni Dernekleri Başkanı Kevork Simkeşyan da konuşmasında bu yıl yaşanan olaylardan dolayı zor bir süreçten geçtiklerini vurguladı ve önümüzdeki yıllarda da turnuvanın devam etmesini temenni etti. Ardından tertip heyetinde olan Surp Kevork Kilisesi Vakıfı Başkanı Yesayi Demir’e ve Sahakyan Okulu’ndan Yetişenler Derneği Başkanı Sevan Selviler’e teşekkür plaketi verildi. Turnuvanın En Genç Yeteneği Ödülü’nü Aramyan takımından Burak Kuyumcu, Sayı Kralı Ödülü’nü Sahakyan takımından Penyamin Payel, Üç Sayı Ödülü’nü ise yine Sahakyan Takımı’ndan Aras Merdinyan kazandı. Turnuvanın en centilmen takımı ise Getronagan takımı seçildi.

Turnuva sonunda şampiyonluk kupasını taraftarlarının önünde kaldıran Sahakyan takımı turnuvada 15. kez şampiyon oldu ve oyuncular üzerlerine giydikleri 15. Şampiyonluk formasıyla hatıra fotoğrafı çekindiler.

Ne olmuştu?

Bu yıl düzenlenip düzenlenmeyeceği uzun bir süre tartışılan turnuva, Mayıs ayında olaylı bir şekilde başladı. Önce takım sayısı azaldı, ardından Yeşilköy Okulu’na ceza verildi. Cezanın sebebi olarak, takımın, kuralları ihlal etmesi gösterildi.  Turnuva heyeti, daha önce üç yıl takımın formasını giyen ve sayı krallığı ödülü alan Cem Timirci’nin, Ermeni okullarında eğitim almadığını söyleyerek turnuvada forma giyemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine Yeşilköy Takımı koçu Arev Cebeci, turnuvanın açılış gününde takımın Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası’ndan çekildiğini söyledi. Bezciyan Okulu’nun takımın da sporcu sayısının eksikliği nedeniyle turnuvadan çekilmesiyle,takım sayısı altıya düştü.

Kategoriler

Toplum Spor



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.