Geleneksel iftara Surp Pırgiç ev sahipliği yaptı

Azınlık toplumlarının, Devlet erkânını ve üst düzey bürokratları davet ettiği ve artık gelenekselleşen iftar yemeği bu yıl 29 Haziran Çarşamba akşamı düzenlendi.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ilki 2011 yılında düzenlenen ve o yıldan itibaren her yıl bir cemaatin ev sahipliğinde verilen iftar yemeğine bu yıl Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi ev sahipliği yaptı. Toplam on azınlık cemaatinin birlikte düzenlediği yemekte yapılan konuşmalara İstanbul’da bir gün önce düzenlenen terör saldırısı damgasını vurdu. İftara; Vakıflar Genel Müdürlüğünden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve AB eski bakanı Egemen Bağış’ın da aralarında olduğu çok sayıda bürokrat davetliler arasında yer aldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da katıldığı iftarda, Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Musevi Hahambaşısı İshak Haleva, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ protokoldeki yerini aldı. 

İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran’ın dualarının ardından iftar yemeği başladıktan sonra, sunucu konuşmasını yapmak üzere etkinliğin ev sahipliğini yapan Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nu kürsüye davet etti. İstanbul’da yaşanan terör saldırısını kınayarak sözlerine başlayan Şirinoğlu, konuşmasında artık gelenekselleşen bu iftar daveti vesilesiyle, Adalet Bakanı yardımcısı olduğu dönemde Surp Pırgiç’te ağırlama şansı buldukları Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olmasını sevinçle karşıladıklarını belirtti. Şirinoğlu şöyle devam etti: “Bugün sizi bu abidevi vakfın bünyesinde, bu kez çok daha geniş yelpazeye yayılmış bir etkinlikte ağırlamanın kıvancını yaşıyoruz. Birikiminizi gayrimüslim cemaatlerimizin sorunlarının çözümü için seferber edeceğinize olan inancımız tamdır.”

Kürsüye daha sonra 167 cemaat vakfını temsilen Vakıflar Genel Meclisi üyeliği görevini sürdüren Toros Alcan davet edildi. Alcan da konuşmasının büyük bir kısmını İstanbul’da bir gün önce düzenlenen terör saldırısını lanetlemeye ayırdı.

‘Azınlık değil asli unsurlarsınız’

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da konuşmasında teröre geniş yer verdi. Anadolu’nun ürettiği en önemli değerlerden birisinin vakıf medeniyeti olduğunu söyleyen Kaynak sözüne şöyle devam etti: “Bugün bizi misafir eden de vakıf medeniyetimizdir. İnsanlar hangi dine mensup olursa olsun; Müslüman, Ermeni, Rum, Süryani, Keldani, bunlar en değerli mülklerini insana hizmet etsin diye Allah adına terk etmişlerdir. İşte içinde bulunduğumuz tesis de bunlardan biridir. Toros Bey’in de konuşmasında ifade ettiği gibi çok farklı kesimlerden 167 vakfın temsilcileriyle burada bir aradayız. Dikkat ederseniz ‘azınlık’ kelimesini kullanmamaya çalışıyorum. Çünkü sizler hepiniz bu milletin asli unsurlarısınız. Azınlık bizim için sadece azınlık vakfı olarak hukuksal bir statüden ibarettir. Azınlık vakıflarının mülklerini, statüsünü, hukukunu iade ederken mecliste az hakaretler işitmedik. Ama biz biliyoruz ki hak, eşref-i mahlûkat olarak yaratılan insana aittir.”

İftar organizasyonu, Müslüman, Musevi, Ermeni ve Rum din adamlarının şükür duaları okumasıyla sonlandı. 

Adnan Ertem’le özel görüşme

İftarın sonlanmasıyla birlikte misafirler dağılırken, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’in etrafına yoğunlaşan cemaat temsilcileri, başta seçim yönetmeliği olmak üzere çeşitli sorunlar hakkında görüştü. Bomonti Mıhitaryan Okulu Vakfı Başkanı Rita Nurnur da Bomonti Okulu’nun iadesi konusunda Genel Müdür’le uzunca konuşma fırsatı buldu. Öte yandan VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu ile Başepiskopos Ateşyan arasında gergin rüzgârlar estiği de gözlerden kaçmadı. Bu gerginliğin Başepiskopos Ateşyan’ın Cumhurbaşkanı’na hitaben yazdığı mektup konusunda yalnız kalmaktan şikâyetçi olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Kategoriler

Azınlıklar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.