ABD ‘önkoşulsuz’ normalleşmeden yana

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ankara ile Yerevan arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin ön koşulsuz onaylanmasından yana olduklarını belirterek, “ABD, Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesinden yana” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ermenistan'ın başkenti Yerevan'a gelen Clinton, burada ilk olarak mevkidaşı Edvard Nalbandyan ile bir araya geldi.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Clinton, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesini dilediklerini belirterek, ancak ilişkilerin ön koşulsuz normalleşmesi gerektiğini daha önce de defalarca dile getirdiklerini söyledi.

Clinton, Yerevan-Bakü arasındaki gerginliğin ise Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi süreciyle hiçbir bağlantısının olmadığını vurguladı. Hillary Clinton, ABD'nin bundan sonra da iki konunun çözüme kavuşması için aktif rol oynamaya devam edeceğine değinerek, Kafkasya'daki tüm sınırların bir gün açılacağı ve bölgede işbirliğinin sağlanacağı yönünde umutlu olduğunu kaydetti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ise Yerevan ile Ankara arasında ilişkilerin normalleşmesi için herhangi bir görüşmenin yapılmadığını ve bu şartlar altında yapılamayacağını da belirtti.

Nalbandyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bir süre önce görüşmelerin başlatıldığını ve bu görüşmelerin protokollerin imzalanmasıyla sonuçlandığını hatırlattı.

Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi konusunda Türkiye'nin ön koşul ileri sürmeye hakkı olmadığını düşündüğünü söyleyen Nalbandyan, “Bu süreç herhangi bir ön koşul olmadan gerçekleşmelidir. Daha önce defalarca ifade edilen bu hususta Ermenistan uluslararası toplumla hemfikirdir” şeklinde konuştu.

Clinton basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la, Ermenistan’ın Afganistan’daki Barış Gücü misyonu,  Ermenistan’ın bölge ülkeleriyle ilişkileri ve bölgesel güvenlik sorunları konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Konutu’na geçti.

İkili ilişkiler son 20 yılın en yüksek seviyesinde

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda kabul eden Sarkisyan, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirirken ABD ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisin 20. yılı olduğunu hatırlattı. Tabii ki halkların daha derin tarihi bir ilişkiye sahip olduğunu belirten Sarkisyan ikili ilişkilerin son 20 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu kaydetti. Sarkisyan iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven çerçevesinde olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti ve ayrıca ABD’nin bölgedeki rolünü oldukça takdir ettiklerini de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise şunları kaydetti: ″Sayın cumhurbaşkanı, benim için diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 20. Yılında burada bulunmak büyük bir onurdur. Son 20 yıl boyunca Birleşik Devletler Ermenistan’la sıkı bir işbirliğinde bulundu. Biz Ermenistan’la partnerliğimize oldukça kıymet veriyoruz; Ermenistan halkının gelişmesi ve refahının artırılmasına destek olmaya devam ediyoruz.

Ben ve başkan Obama Sizinle sahip olduğumuz temasları oldukça takdir ediyoruz. Birlikte birçok görüşmelerimiz oldu ve sizin de belirttiğiniz üzere bunlar ancak dostlara özgü bir şekilde çok samimi odular. Ermenistan’ın bölge sorunlarına ilişkin çözüm bulunması için gayretle çalıştığınızı biliyorum. Bu sebeple diyaloğun aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz. Birleşik Devletler takdir edilesi  bir lider olarak Sizin sürekli faaliyetlerinize destek ve yardıma hazırdır.”

Ermenistan'daki temaslarını bu şekilde sonlandıran Clinton Yerevandan ayrılarak sonraki durağı Gürcistan'a gitti. Clinton daha sonra Bakü ve Ankarayı ziyaret edecek.

Kategoriler

Güncel Ermenistan