Arjantin'de ''mutluluk yasası''

Arjantin'de dünyada bir ilk olan, cinsiyet hüviyeti yasası kabul edildi. Yasa mahkeme ve doktor onayı olmadan resmi kayıtlarda isim ve cinsiyet değiştirmeye olanak tanıyor. Senatör Miguel Pichetto yürürlüğe giren yasayı 'mutluluk yasası' olarak tabir ederken, Senatör Osvaldo Lopez ise, 'Ülkemizdeki birçok birey de 'varoluş gücüne' sahip olmayı hak ediyor' şeklinde konuştu.

Arjantin'de dünyada bir ilk olan, cinsiyet hüviyeti yasası yürürlüğe girdi. 

Güney Amerika ülkelerinden Arjantin'de senatoda kabul edilen Cinsiyet Hakları Yasası'na göre, bir kişi mahkeme ya da doktor onayı olmadan resmi kayıtlarda isim ve cinsiyetini değiştirebilecek.

Kongrede geçen ay oybirliğiyle kabul edilen yasanın dün yürürlüğe girmesinin ardından transseksüeller bugün cinsiyet kayıtlarını ve isimlerini değiştirmek için sıraya girdi. Yasanın yürürlüğe girmesi sonrası açıklama yapan Senatör Miguel Pichetto, 'Bu gerçek bir insan hakkı, mutluluk yasası' açıklamasını yaptı.

'Varoluş gücüne sahip olmak'

Senatör Osvaldo Lopez de, 'Bu yasa bir çoğumuza ışık tutacak, karanlıktan kurtulmamıza olanak sağlayacak. Ülkemizdeki birçok birey de 'varoluş gücüne' sahip olmayı hak ediyor' şeklinde konuştu. 

Yasa aynı zamanda cinsiyet değiştirme ve hormon tedavilerinin sağlık sigortası kapsamına alınmasına da imkan sağlıyor.

Arjantin iki yıl önce eşcinsel evliliğe onay vermişti.