Soykırımı inkâr yasası senatonun onayını bekliyor

Fransa'da Ermeni Soykırımı gibi insanlığa karşı suçların inkârına ceza getiren yasa değişikliği parlamentonun alt kanadında onayladı.

Cuma günü kabul edilen hükümetin hazırladığı yasa değişikliğine göre soykırım, köle ticareti, savaş suçları gibi insanlığa karşı suçların inkarı veya küçük görülmesi, önemsizleştirilmesi durumlarında 1 sene hapis cezası ve 45 bin euro para cezası öngörülüyor.

Fransa hükümetinin 'eşitlik ve adalet' başlığı kapsamında düzenlediği yasa, Fransız adalet ve yargı makamlarınca kabul edilmiş olan tüm insanlığa karşı suçları kapsıyor. 

Yasa değişikliği senatonun onayını bekliyor.

Parlamentodaki oturumda söz alan Devlet Bakanı Ericka Bareigts, bugüne kadar sadece Holokost'un inkarına ceza veren yasanın bu değişiklik ile tüm insanlık, savaş suçları ve Ermeni Soykırımı inkarının da ceza kapsamına alacağını söyledi.

Fransa Başkanı François Hollande, 2012'deki seçim kampanyasında böyle bir yasanın taahhüdünü vermiş ve hazırlanan benzer nitelikteki yasa Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçe gösterilerek reddedilmişti.

Fransa'da bugün sadece Holokost'un inkarı suç sayılırken, Ermeni Soykırımı 2001 yılında parlamento tarafından kabul edilmişti.  

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında