Srebrenitsa soykırımının 21. yıldönümü: 127 cenaze defnedilecek

Srebrenitsa katliamının 21. yıldönümünde kurbanlar anılıyor. Toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespiti yapılan 127 cenaze yarın toprağa verilecek. 1372 cenazenin nerede olduğuysa hala belirsiz.

Bugün Srebrenitsa katliamının 21. yıldönümü. Bu yıl toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespiti yapılan 127 cenaze toprağa verilecek. 

Sabah saatlerinde Visoko'dan yola çıkan ve başkent Saraybosna'dan geçen konvoy, Potoçari'de kurban yakınları tarafından karşılandı.

Tırdaki tabutlar, buradaki Saraybosnalılar tarafından savaş esnasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına yerleştirildi. 

Tabutların eski fabrikaya taşınması sırasında duygusal anlar yaşandı. Srebrenitsa'da oğullarını, eşlerini, babalarını ve kardeşlerini kaybeden kurban yakınları tabutlara sarılarak, gözyaşı döktü, dualar okudu.

Yarına kadar fabrikada bekletilecek tabutlar, daha sonra cenazelerin defnedileceği Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşınacak.

Bu yıl defnedilecek 127 kurbanın 12'sinin öldürüldüğünde 18 yaşından küçük olduğu, en genç kurbanın 14 yaşındaki Avdija Memic ve en yaşlısının ise 77 yaşındaki Mustafa Hadzovic olduğu açıklandı. 

11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusunun işlediği soykırımda 8 bin 372 erkek öldürüldü. Katliamda hayatını kaybedenlerin sadece 7 bininin bedeni bulundu. Katliamdan bu yana hâlâ izi bulunamayan 1372 kişi var.

‘Srebrenitsa soykırımı tasarısı’ Sırbistan Meclisi’nde

Srebrenitsa'daki soykırımın Sırbistan tarafından kınanması ve 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesini öngören karar tasarısı, 29 Haziran’da Sırbistan Meclisi'ne sunuldu. 

Meclisteki Liberal Demokrat Parti (LDP), Sancak Demokratik Eylem Partisi (SDA Sandzak), Voyvodina Sosyal Demokratlar Ligi (LSV) ve Yeşil Parti'den (ZS) 11 milletvekilince imzalanan Srebrenitsa Soykırımı Karar Tasarısı'nın acilen meclis gündemine alınması talep edildi.

Tasarıda ayrıca, bölge ülkelerinde adaletin sağlanması, kurban yakınlarına destek verilmesi ve cinsel istismar mağdurlarının yeniden topluma kazandırılması için ortak hareket edilmesi çağrısında bulunuldu.

2007'de soykırım olarak kabul edildi 

Bosna Savaşı'nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, "güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek" göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.

Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden tam 21 yıl geçti.

Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'yı 2007'de soykırım olarak nitelendirdi.

Etiketler

Srebrenitsa


Yazar Hakkında