Ermenistan'da mahkeme kadın cinayetlerine karşı sessiz

Ermenistan'da üç gün önce yaşanan vahşi cinayet üzerine kamuoyu kadına karşı şiddeti, kadın cinayetlerine karşı polisin ve mahkemenin tutumunu tartışıyor.

8 Temmuz Cuma günü Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da Taguhi Mansuryan ve ailesi, eski kocası Vladik Martirosyan tarafından baltalı saldırıya uğradı. Aldığı balta darbelerinden Taguhi'nin annesi olay yerinde hayatını kaybetti. 1979 doğumlu Taguhi Mansuryan ve 62 yaşındaki babası yoğun bakımda. 

Taguhi Mansuryan eşinden boşanmış, sonrasındaeski eş Martirasyon tarafından defalarca tehdide ve şiddete maruz kalmıştı. Taguhi Mansuryan'ın destek aldığı, “Women's Resource Center” (‘Kadın Çözüm Merkezi’) isimli sivil toplum örgütü, saldırı sonrası yaptığı açıklamada Mansuryan'ın, kendisi ve ailesinin can güvenliği için defalarca polise başvurduğu halde polisten destek alamadığını belirtti. “Women's Resource Center”in temsilcilerin,n aktardığına göre olaydan bir hafta önce Taguhi, eski eşi ile karşılaştıklarında eşinin kendisini tehdit ettiğini ve hem kendisine hem ailesine karşı şiddet uyguladığını belirtti. 

Yerevan'ı sarsan bu cinayet Ermenistan'da erkek şiddeti ve aile içi şiddet konusunu tekrar gündeme taşıdı. Bir kez daha kadınlara şiddet uygulayan, eşlerini, kızarkadaşlarını öldüren erkeklerin cezalandırılmamasına vurgu yapıldı. Kadına şiddet uygulayanları cezasız bırakan savcıların ve hakimlerin fotoğrafları, kadın cinayetlerinin asıl sorumluları olarak sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. 

2015'te Şubat ve Nisan ayrları arasında Taguhi eski eşi tarafından en az 3 kez şiddet görmüş, kırıklarla, şiddet izleriyle polise başvurmuştu. Mahkeme, Taguhi'nin Vladik Martirosyan tarafından belirtilen aylar içerisinde en az 3 kez şiddete uğradığını ve aldığı darbelerin kırıklara ve başka sağlık sorunlarına neden açtığına karar vermişti. Buna rağmen Mahkeme Martirosyan'a sadece 6 ay hapis cezası vermiş, bu ceza da Martirosyan tutuklanmadan kaldırılmıştı. Uyguladığı sistematik şiddet için hiç ceza almayan Martirosyan, günler önce Taguhi'nin annesini vahşice katletti, Taguhi'yi ve babasını ağır yaraladı. 

Erkekler 5 yılda 30 kadını öldürdü 

Aile için şiddete yönelik cezasızlık politikası, Ermenistan için ilk değil. 

Üç yıl önce de çocuklarının önünde eşini 21 kez bıçaklayarak öldüren Volodya Muradyan'a sadece 3.5 yıl hapis cezası verilmişti.

Ermenistan'da kadın hakları savunucuları ve aktivistleri, söz konusu saldırıları sadece kadına yönelik şiddeti engelleyen bir yasa tasarısının engelleyebileceğini belirtiyor. Fakat 2013 yılında Ermenistan hükümeti, aile içi şiddete karşı yasa tasarısını reddetmişti.

2010-2015 yılları arasında Ermenistan'da 30 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu sayı gitgide artıyor. 



Yazar Hakkında