Altın Kayısı Film Festivali başladı

13. Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali 10 Temmuz’da başladı. 17 Temmuz’a kadar Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da sürecek olan festival, Ermeni sinemasının güncel ve geleneksel örneklerinin yanı sıra uluslararası sinemanın da seçkin örneklerini izleyiciyle buluşturuyor.

Her sene olduğu gibi festivalin resmi olmayan açılışı, St. Zoravar Kilisesi’ndeki “Kayısı Kutsama Töreni”yle başladı. 

Festival “Kırmızı Halı Töreni”nin ardından Moskova Sineması’nda resmen başladı.

Açılış konuşmaları Yerevann Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali Genel Müdürü Harutyun Khachatryan ve festivalin 10 yıldır resmi sponsorluğunu yapan VivaCell Vivacell-MTS’nin Genel Müdürü Ralph Yirikan tarafından yapıldı.

Daha sonra yarışma filmleri ve jüri kurullarının kısa video sunumları izleyiciyle buluştu.

Festivalin ilk yılından itibaren programda yer alan ‘Ermeni Panoraması’ seçkisinin yönetmenleri Garegin Papoyan (Skhtorashen), Lusine Papoyan (Radioreciever) ve Evelina Barsegian (Bravoman), açılışta kendi filmlerinin detaylarını bir basın toplantısında anlattı.

Öte yandan Görüntü yönetmeni Albert Yavuryan, yönetmenler Edmond Keosayan ve Dmitry Kesayants'ın isimleri, Charles Aznavour Meydanı’nda  bulunan ve Ermeni sinemasının ustalarının onurlandırıldığı bölüme yerleştirildi.

Avrupa Kültür Hazinesi ödülü Parajanov Müzesi’ne

Açılış töreni sırasında Avrupa Film Akademisi, "Avrupa Film Kültür Hazinesi" ödülünü Yerevan Parajanov Müzesi’ne verdiğini açıkladı.

Tören sonunda açılış filmi olarak, ünlü Ermeni yönetmen Hamo Beknazaryan’ın 1926 yapımı ‘Zare’ filmi, Vahagn Hayrapetyan’ın film için özel olarak hazırladığı beste eşliğinde gösterildi.

VivaCell MTS Genel Müdürü Ralph Yirikan açılış konuşmasında, film festivalinin Ermeni sinemasının gelişmesini teşvik ettiğini belirtti, festivalin “Ermeni film yapımcıları, öğrenciler ve film severler ile ülkemize dünyanın dört bir yanından gelen seçkin ve uluslararası üne sahip film yapımcıları ve eleştirmenlerini buluşturan bir kavşak” olduğunu söyledi.

Bisset’ye onur ödülü

Bu sene festivalin onur konuğu olan İngiliz aktris Jacqueline Bisset, kapanış seremonisinde usta Ermeni yönetmen Parajanov adına her sene verilen Parajanov Thaler ödülünü alacak. Festival kapsamında Bisset’in üç filmi de sinemaseverlerle buluşacak. 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında