Anonim tarayıcı TOR yeni yönetim kurulunu belirledi

Sansür ve gözetime karşı maskeleme hizmeti sunan ve anonimlik yöntemi olarak kullanılan tarayıcı TOR, proje ekibinde skandal süreci aşarak yeni koordinasyon ekibini belirledi. Daha önceki proje geliştiricisi olan Jacob Appelbaum’un cinsel istismar suçlamaları nedeniyle istifası istenirken, Shari Steele yeni direktör olarak atandı.

ABD Denizcilik Araştırmaları Laboratuvarları tarafından 20 yıl kadar önce geliştirilen ve 2002’den bu yana yaygın kullanıma sunulan TOR (The Onion Router) tarayıcı, son yıllarda sansür ve gözetim sistemleri, devlet ve hükümetlerin yurttaşların hususi verilerine karşı yürüttüğü uygulamalar nedeniyle gitgide daha da bilinir hale geldi. Katmanlı gizlilik sağlayarak güvenlik seçeneği sunan TOR, son aylarda cinsel istismar haberleriyle gündeme gelir olmuştu. Son zamanlarda büyük değişim adımları atma niyetini ortaya koyan yönetim, dijital mahremiyet uzmanlarından oluşan kadrosu öncülüğünde, Temmuz 2016 itibariyle yeni yönetim kadrosuyla yoluna devam edeceğini ve bir takım köklü değişikliklere gidileceğini duyurdu. 

Proje yönetim kadrosunda yapılan değişiklikler sonrasında, geçtiğimiz Aralık ayında yeni direktör olarak, 15 yıl boyunca Electronic Frontier Foundation yöneticiliği de yapmış olan Shari Steele atanmıştı. Bu atamanın nedeninin, TOR projesinin adının sıklıkla “dark web” denen ve hiçbir şekilde güvenlik taramasından geçmemiş içeriğe ulaşmada öne çıkan görünümünü değiştirmek olduğu öne sürülmüştü. 

Jacob Appelbaum

Cinsel taciz iddiası istifa getirdi 

Projede yer alan geliştiricilerden Jacob Appelbaum, TOR projesine olan katkıları ile tanınıyor ve bütün dünyada anonimlik çalışmaları alanındaki faaliyetleri nedeniyle takip ediliyordu. 2014 yılında Istanbul’da gerçekleştirilen Internet Yönetişim Forumu IGF’e de katılan Appelbaum, projeye dahil olan bir başka çalışanın anonim olarak paylaştığı cinsel taciz suçlamaları ve ardından başka çalışanların da ifadeleri nedeniyle istifasını vermek zorunda kaldı. Basında yer alan haberlere göre Appelbaum yıllar boyunca ‘uygunsuz cinsel  davranış’ ithamlarıyla karşılaşmış ve aklanmış, fakat geçtiğimiz yıl iki hafta süreyle taciz ve istismardan dolayı uzaklaştırma cezası almıştı. Appelbaum’un 2016 mayıs ayında istifası istenmişti. 

Yeni yönetim kurulu

TOR Projesi ile ilgili olarak, Appelbaum skandalı sonrası girdiği çalkantılı dönemde, yedi üyesi bulunan yönetim kurulunun oybirliği ile koltuklarından terk ederek, yeni bir yönetimle ve taze fikirlerle yoluna devam etmesi kararı verilmişti. Operasyonel olarak yirminci yılına yaklaşan TOR, yeniliklere daha da açık olarak ilerleyecek.

Yeni yönetim kadrosunda yer almayan TOR kurucularından Roger Dingledine ve Nick Mathewson, teknik araştırma-geliştirme proje lideri olarak dahil olmaya devam edecekler. Yeni yönetim kurulunda ise  şu an için Pennsylvania Üniversitesinden profesör ve kriptolog Matt Blaze; Electronic Frontier Foundation’da Steele’ın ardından direktörlük yapan Cindy Cohn; güvenlik uzmanı kriptolog ve yazar Bruce Schneier; McGill Üniversitesi’nden antropolog ve çevrimiçi aktivizm uzmanı Gabriella Coleman; internet ve hususiyet aktivisti Linus Nordberg; ve İnsan Hakları Veri İnceleme Grubu direktörü Megan Price bulunuyor. 

Yeni yönetim kurulu ayrıca Shari Steele’ın TOR projesinin adını temize çıkarma girişimlerinin de bir adımı olarak görülüyor. Halihazırda anonimlik karşıtı kampanyalarda sıklıkla TOR kullanan herkesin suçlu gibi gösterilmesi, yasadışı silah ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı ve çocuk istismarı ile ilişkilendirilmesi gibi kötü üne sahip ithamların önünün kesilmesini ön görüyor.

Yakın zamanda ABD Hukuk Dairesinden hatalı olarak çarpıtılarak yayınlanmış bir veri, TOR üzerindeki trafiğin yüzde 80 oranında çocuk pornosu içerdiğini öne sürmüş, fakat daha sonra bunun başka bir hizmet olan Hidden Services araştırmasına dair olduğu ortaya çıkmıştı. 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında