Suriye Batılı elçileri sınır dışı ediyor

Suriye birçok Batılı ülke büyükelçisini 'istenmeyen kişi' ilan etti. Geçtiğimiz hafta içerisinde, başını Fransa ve Almanya'nın çektiği birçok ülke Suriye'nin diplomatlarını sınır dışı etme kararı alırken, Suriye rejim lideri Esad ülkesindeki gelişmelerden 'dış müdahaleleri' sorumlu tutmuştu. Öte yandan Özgür Suriye Ordusu, gözlemcilerin iki tarafın da uymadığını belirttiği ateşkesi resmi olarak bitirdi.

 

 

ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye büyükelçilerinin de aralarında olduğu 17 diplomat 'istenmeyen kişi' ilan edildi.

 

Alınan haberlere göre, karar kapsamında Türkiye Büyükelçisi Ömer Önhon'un yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İsviçre, İtalya ve İspanya'nın büyükelçileri ile Belçika, Bulgaristan, Kanada işgüderleri ve Almanya askeri ataşesi dahil edildi.

Diplomatlar sınır dışı edilmişti

Türkiye, 26 Mart'ta Şam Büyükelçiliği’nin tüm faaliyetlerini geçici olarak askıya almış, Büyükelçi Önhon da Ankara'ya dönmüştü.

Bir hafta önce de Batılı devletler Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı almıştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Pazar günü yaptığı konuşmada, Suriye'deki 'bölünmeden' 'dış müdahaleleri' sorumlu tutmuştu.

Rejim öldürmeye devam ediyor

Esad rejimi muhalifleri, bugün Suriye çapında yaşanan şiddet olaylarında yedi kişinin öldüğünü açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentindeki Cebel el Zaviye kesiminde düzenlenen 'büyük askeri operasyonda dört sivilin öldüğünü' bildirdi.

Hama'da ise, askeri birliklerin ve rejim yanlısı milislerin tank eşliğinde Kfar Zita bölgesine baskında bulundukları, Latakia liman kentinde de iki isyancının öldürüldüğü bildirildi.

Muhaliflerin oluşturduğu Yerel Koordinasyon Komitesi adlı grup ise, Humus'un güney doğusundaki bazı köylerin yoğun top ateşine tutulduğunu ve üç kişinin öldüğünü bildirdi.

Ateşkes başlayamadan bitirildi

Özgür Suriye Ordusu, Esad rejimine verdiği sürenin dolması üzerine ateşkesi resmi olarak bitirdiğini duyurdu. BM ve Arap Birliği gözlemcilerine göre ise, ilanın edilmesinden beri geçen süre içerisinde ateşkese ne rejim güçleri ne de muhalifler uydu.

 

(vE)