Sabahat Tuncel: ''Karar verme hakkı kadınlardadır''

..

 

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, başta kürtaj olmak üzere kadınların bedenlerini ilgilendiren her konuda kendilerinin karar verme hakkına sahip olduğunu belirterek, kürtaj konusunda kadın örgütlerinin taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP'li kadın vekiller adına Meclis'te düzenlediği basın toplantısında hükümetin kürtajı yasaklama girişimine tepki gösterdi, 'Kürtaj süresinin kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda arttırılması, doğum kontrol yöntemlerinin sadece kadınlar üzerinden değil, erkekler üzerinden de yapılmasını özendirecek politikaların geliştirilmesi ve kürtajın sağlıklı koşullarda ve ücretsiz gerçekleştirilmesi gereklidir' dedi.

Tuncel, 'Doğmuş çocukların yaşam hakkını koruyamayan bir iktidarın, ceninin yaşam hakkını savunmasının samimiyetsizliği ortadadır. Başta kürtaj tartışması olmak üzere, kadınların bedenleri, kimlikleri, kadın emeği gibi bizzat kadınları ilgilendiren konularda karar vericiler kadınların kendileridir'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın kürtajı Uludere Katliamı'na benzeten açıklaması için 'AKP'nin aslında Uludere Katliamı konusunda ne yapacağını bilememesidir' diyen Tuncel, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Bizler, Uludere'nin sorumluları ortaya çıkıncaya kadar yatıp kalkıp Uludere demeye devam edeceğiz, çünkü Uludere'de 34 insanımız katledildi ve halen bu sorumluluktan kaçabilme ikiyüzlülüğünü gösteren bir iktidar karşımızda durmakta. Bu katliam üzerinden kadın bedenine tahakküm kurmaya çalışan sözlerinizin bu ülkede yaşayan sadece Kürtler tarafından değil vicdanlı tüm vatandaşlar tarafından kabul edilmediğini bilmeniz gerekmektedir.'

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu da, kürtaj tartışmalarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada kürtaj karşıtı cephenin uluslararası niteliğine dikkat çeken HDK, 'Kürtaj tartışmalarında bizim için önce kadınların yaşam hakkı ve sağlığı gelir' dedi ve doğum politikalarının sadece kadınlar için değil erkekler için de özendirilmesi gerektiğini söyledi.

'Kürtaj kazanılmış haktır'

Kürtaj ile ilgili tartışmaların temelinde AKP'nin nüfus planlamasını siyasetin bir parçası olarak kullanma yaklaşımı olduğunu belirten Tuncel, 'Bu ulus devletin temelinde olan faşizan bir yaklaşımdır. Toplumun nüfus yapısı üzerinden geleceği şekillendirmeye yönelik bir tasarruf yaklaşımıdır. Irkçı bir yaklaşımdır' dedi.

'Kürtaj kadınlar açısından kazanılmış bir haktır' diyen Tuncel, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Kürtaja erişime getirilecek kısıtlamalar tıbbi kanıtlara aykırıdır. Türkiye'de kürtaj yaptırma ihtiyacı olan birçok kadının hayatı ve sağlığı, yasadışı ve dolayısıyla genellikle güvenli olmayan prosedürlere başvurmak zorunda kalacağı için tehlikeye girecektir. Kürtaja erişim hakkına getirilen kısıtlamalar ile güvenli ve yasal kürtaj hizmetine erişimin engellenmesi, çok sayıda bağlayıcı uluslararası insan hakları sözleşmesinde güvence altına alınan kadın haklarını da ihlal etmektedir.'

Doğmuş çocukların yaşam hakkı

Hükümetin halkın yaşam hakkını korumadığına dikkat çeken BDP Milletvekili Tuncel, 'Doğmuş çocukların yaşam hakkını koruyamayan, hatta sonlandırmaktan çekinmeyen bir iktidarın, ceninin 'yaşam' hakkı savunmasının samimiyetsizliği ve kadına karşı bir saldırı malzemesi olarak kullandığı ortadadır' dedi.

Tuncel, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dün yaptığı açıklamayı hatırlatarak, 'Diyanetin bu konu üzerinden açıklama yaparak AKP’nin politikalarına destek sunması dinin ne kadar siyasallaştığını göstermektedir. Başka konularda bizi günlük siyasete muhatap etmeyin diyen zihniyetin Başbakan konu hakkında görüş isteyince hemen açıklama yapması da dinin nasıl kullanıldığının en bariz örneğidir' diye konuştu.

'Doğum kontrol erkek üzerinden de yapılmalı'

Hükümetin tecavüz davaları karşısındaki tutumunu eleştiren Tuncel, son olarak şunları söyledi: 'Başta kürtaj tartışmaları olmak üzere, kadınların bedenleri, kimlikleri, kadın emeği gibi bizzat kadınları ilgilendiren konularda karar vericiler kadınların kendileridir. Bu tutum iktidar tarafından, tartışmasız ve koşulsuz olarak kabul edilmelidir. Belirtmek isteriz ki, kürtaj tartışmalarında bizim için önce kadınların yaşam hakkı ve sağlığı gelir. Bundan dolayı kürtaj meselesi tartışılıyorken; mevcut kürtaj süresinin kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda arttırılmasını, doğum kontrol yöntemlerinin sadece kadınlar üzerinden değil, erkekler üzerinden de yapılmasını özendirecek politikaların geliştirilmesini ve kürtajın sağlıklı koşullarda ve ücretsiz gerçekleştirilmesi gereklidir.' 

Basın toplantısına katılan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ise 4. yargı paketiyle ilgili bir soruya, ''Cezaevlerinin doluluk oranını düşürmenin yöntemi paketler açıklamak değil demokratikleşmedir'' karşılığını verdi.

HDK: Erkekler ve iktidar değil kadınlar konuşsun

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu da, kürtaj tartışmalarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

AKP'nin kürtaj açıklamaları için, 'Kadın bedeni üzerinden yürüttüğü sömürü politikalarına devam ediyor' diyen HDK, 'İktidara geldiği ilk günden beri kadınların bedeni, emeği ve kimliği üzerinde söz söyleyip, kadınlara rağmen kararlar alıp, yasalar yapan AKP iktidarı en son kürtaj hakkında yapmış olduğu açıklamalarla kadın düşmanlığının ve muhafazakârlığın en üst sınırına ulaşmıştır' diye belirtti.

Kürtaj üzerinden yürütülen cinsiyetçi muhafazakâr cephenin sadece ulusal değil, uluslararası bir cephe olduğuna dikkat çeken HDK, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Doğmuş çocukların yaşam hakkını koruyamayan, hatta sonlandırmaktan çekinmeyen bir iktidarın, ceninin 'yaşam' hakkı savunmasının samimiyetsizliği ve kadına karşı bir saldırı malzemesi olarak kullandığı ortadadır. Aynı iktidar tecavüze karşı bugüne dek en ufak bir açıklama yapmamış, bu konuyu, kadınlara karşı tecavüzcüyü kollayan adaletin insafına havale etmiş, kürtaj konusunda 'tecavüze uğrayan kadın doğursun, devlet bakar' açıklamasıyla da tecavüzün normalize edilmesine ilişkin bir toplumsal algı oluşturmaya çalışmıştır.'

Kadınların bedenleri ve kimlikleri ile ilgili konularda karar vericilerin kadınlar olduğunu hükümete hatırlatan HDK, 'Bu tutum iktidar tarafından, tartışmasız ve koşulsuz olarak kabul edilmelidir' dedi.

'Kürtaj tartışmalarında bizim için önce kadınların yaşam hakkı ve sağlığı gelir' diyen HDK, 'Mevcut kürtaj süresinin kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda arttırılmasını, doğum kontrol yöntemlerinin sadece kadınlar üzerinden değil, erkekler üzerinden de yapılmasını özendirecek politikaların geliştirilmesini ve kürtajın sağlıklı koşullarda ve ücretsiz gerçekleştirilmesini talep ediyoruz' diye belirtti.

(Kaynak: Demokrathaber.net)