Wikileaks'den iddia: Türkiye’ye dair 100 bin belge yayımlayacağız

WikiLeaks, Türkiye'nin siyasi güç yapısıyla alakalı 100 bin dokümanı yayınlamaya hazırlandıklarını "#TurkeyCoup" (Türkiye darbesi) hastagi ile twitter hesabından duyurdu.

Dünya liderlerine ait gizli belgeleri sızdırmasıyla gündeme gelen Julian Assange önderliğindeki WikiLeaks, resmi twitter hesabından Türkiye'nin siyasi güç yapısıyla alakalı 100 bin doküman yayımlayacağına dair duyuruda bulundu. 

"WikiLeaks@wikileaks" isimli Twitter hesabından yapılan paylaşım şu şekilde: "WikiLeaks Türkiye'nin siyasi güç yapısıyla alakalı 100 bin dokümanı yayınlamaya hazırlanıyor #TurkeyCoup" dendi. Belgelerin ne zaman yayınlanacağı konusunda herhangi bir tarih belirtilmedi.

WikiLeaks nedir?

Julian Assange önderliğindeki WikiLeaks organizasyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan 251.287 gizli belgenin bir önbelleğini elde etti ve belgeleri yayınladı. Belgeleri beş büyük gazetenin (El País, Le Monde, Der Spiegel, The Guardian ile The New York Times) desteği altında dağıttı ve ilk 220 diplomatik belge 28 Kasım 2010 tarihinde yayımlandı. Belgelerin yaklaşık 100 bini "hizmete özel" (confidential), 15 bini "gizli" (secret) olarak sınıflandırılırken, "çok gizli" (top secret) sıfatını taşıyan hiçbir belge yayınlanmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın toplam 270 büyükelçilik ve konsolosluklarla günlük yazışmalarına dayanan belgeler içinde Washington'dan sonra 7918 belge ile en fazla belge ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından hazırlananlardan oluşuyor. Belgelerin çoğu, ABD ile Orta Doğu ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkilere dayanmaktadır. 



Yazar Hakkında