RSF: Türkiye'de gazeteciler uçurumun kıyısında

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), darbe girişimi sırasında baskı gören, saldırıya uğrayan ve hayatını kaybeden Türkiyeli gazetecilerle ilgili bir açıklama yayımladı.

Örgüt, ‘Hükümet yetkilileri, medyanın demokratik tavrını kenara not etmeli ve eleştiren gazetecileri hain gibi görmeye son vermelidir’ diyor.

RSF’nin açıklamasında, askerler tarafından basılan TRT stüdyosunda spiker Tijen Karaş ‘ın ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisini okumaya zorlandığı, Doğan Medya Center’a yapılan baskınla CNN Türk ve Kanal D’nin yayınlarının, Hürriyet’in de baskısının durdurulduğu hatırlatıldı. 

Dijitürk yayınının da zorla durdurulduğunu belirten RSF, sosyal medyaya yönelik eleştirel açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin darbeye karşı direniş çağrılarını da yine sosyal medya üzerinden yaptığı hatırlatıldı.

Yeni Şafak fotomuhabiri Mustafa Cambaz’ın askerler tarafından vurulduğuna dikkat çeken RSF, Hürriyet İstanbul muhabiri Selçuk Şamiloğlu ve CNN Türk Ankara muhabiri Kenan Şener’in de sokağa çıkan iktidar yandaşları tarafından saldırıya uğradığına dikkat çekti.

Başbakan Yıldırım’ın gazetecilere saldırılara yönelik açıklamasına da değinen RSF, söz konusu saldırılarla ilgili Yıldırım’ın özür dilediğini, “eylemcilerin stres ve duygusallık nedeniyle bu saldırıların yaşandığını” söylediğini ekledi.

RSF Genel Sekreteri, ‘Türkiye toplumunun geri kalanı gibi medya da demokratik prensiplere bağlılıklarını göstermiştir. Şimdi yetkililer bu tavrı bir kenara not etmeli, eleştirel gazetecilik yapanlara terörist ve hain gibi muamele etmeye son vermelidir. Ulusal birliğin yeniden inşası basın özgürlüğü gibi temel haklara saygı duyulmasıyla mümkün olur” ifadelerini kullandı. 

Kategoriler

Basın Gündem



Yazar Hakkında