Bakanlar Kurulu toplandı: "Artçı etkileri yok etmekle meşgulüz"

Bakanlar kurulu 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk toplantısını yaptı. Kurulu’nun sona ermesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım, bakanlarla birlikte gazetecilerin karşısına çıktı

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin bilançosu ve son operasyonlarla ilgili bilgileri verdi.

Resmi verilere göre:

- 60 polis, 3 asker, 145 sivil olmak üzere 208 kişi hayatını kaybetti. 

- 1491 kişi yaralandı. 

- 100 polis, 6038 asker, 755 hakim ve savcı, 650 tane de sivil olmak üzere 7543 kişi gözaltına alındı. 

- 316 kişi tutuklandı. 

- Darbe girişiminde bulunduğu iddia edilen 24 asker öldürüldü, 50 asker yaralı olarak ele geçirildi. 

- 5 HSYK üyesinin üyeliği düşürüldü. 

- Çeşitli kademelerden 2753 yargı mensubu açığa alındı. 

-  Maliye Bakanlığı’nda 1500’e yakın kamu görevlisi hakkında görevde el çekme kararı verildi. 

- Emniyet, kaymakam, eski vali, kandarma, sahil güvenlik gibi çeşitli birimlerde göre yapan 8777 İçişleri Bakanlığı görevlisi açığa alınma kararı verildi.  

Binali Yıldırım özetle şunları söyledi:

“Adres belli”

“Gözaltına alınanlardan aldığımız bilgilere göre, adres elli. Konuşulacak çok şey var ama zamanı gelince söyleyeceğiz. Biz bir anlamda arazi temizlemekle artçı etkilerini yok etmekle meşgulüz. Planlayanlar akıllarınca her ayrıntıyı hesap etmiştir. Kimin sıkıyönetim komutanı olacağı, hangi bakanlıklara kimin geleceği..tam 12 Eylül darbesinin planlaması niteliğinde bir plandır. ama 12 eylül darbesi bile vatandaşların üzerine bomba atmadı, meclisi, polis karargahlarını bombalamadı”

“Soruşturma boyutu devam ediyor. Bundan sonra bütün riskli alanları kontrol etmeyi sürdüreceğiz. Vatandaşımızdan isteğimiz şudur: ayrıştırıcı olmayalım, kucaklayalım, dostluk halkasını genişletelim. Tehdit tektir. Türkiye’nin geleceğinde tüm partiler söz sahibidir.”

“Meclis yarın çalışacak”

“Komuta kademesi işbaşındadır. durum kontrol altına alınmıştır. hem askeri hem emniyet güçleri görevlerini icra etmektedir. hükümetimiz de bir dizi çalışmaları yapacaktır. meclis normal çalışmalarına yarından itibaren devam edecek.”

“Gündüz vatandaşlarımız işine gücüne gidecek akşamları mesaiden çıkacak meydanlarda demokrasi nöbetine devam edeceğiz. Tüm partilerin başkanlarını, yöneticilerini bu meydanlardaki şenliğe nöbete davet ediyoruz.”

YAŞ toplantısı henüz belli değil

(YAŞ yapılacak mı? sorusuna cevaben) “Toplantıya kısa bir süre kaldı. Şartlar değerlendiriliyor. Önümüzdeki günlerde kararı verip paylaşacağız.”

Gülen’in iadesi

(ABD’nin Gülen’i iadesi talebi hakkında) “Belgelerle ilgili Adalet Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor. Seçilmiş hükümeti yok etmeye çalışan bir örgüt mensupları ve ona direktifler veren, başındaki kanaat önderi dedikleri kişinin sevk ve idaresine rağmen dostlarımız bize hala delil diyecekse biz orada hayal kırıklığı yaşarız. Dostluğumuzun sorgulanması bile gündeme gelebilir.”

İdam cezası: Aceleci karar doğru değil

(İdam cezası gelsin talebi iddialarına cevaben) Vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. Vatandaşlarımızın isteği bizim için emirdir. Ama olayın sıcaklığı heyecanı içinde aceleci bir karar vermek doğru değil. Anayasa değişikliği gerektiren bir husustur. Halkın kanaatine göre hareket ederiz. peşinen reddetmeyiz peşinen de kabul etmeyiz.

Hava sahası

“Hava sahasının güvenliği konusunda bir problem yok. Hava sahamız belirli yerlerde askeri uçuşlara kapalı. emir ve talimat dışındaki uçuşlara kapalıdır. izin istisnadır.”

‘Provokasyon riski var”

(Meydana çıkan vatandaşların saldırıları iddialarına ilişkin) “Provokasyon riski her zaman var. Her an her kesimden beklenebilir. Vatandaşlarımızı her türlü provokasyona karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Yaşantı farkını, kılık kıyafet, fikir farkını düşünecek zaman değil.”

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında